دوره 22، شماره 84 - ( 2-1401 )                   جلد 22 شماره 84 صفحات 108-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Teymouri fard A, zarghamhajeb M, Monirpoo N. (2022). The Effectiveness of Family Strengthening Program on Increasing Adolescents’ Mental Health. refahj. 22(84), : 3
طیموری فرد عین الله، ضرغام حاجبی مجید، منیرپور نادر. اثربخشی برنامه تقویت خانواده بر افزایش سلامت روانی نوجوانان رفاه اجتماعی 1401; 22 (84) :108-73

چکیده:
مقدمه: در بررسی تاثیر نقش خانواده بر مشکلات کودکان بیش از همه به کارکرد خانواده پرداخته شده است ازاین‌رو مداخله و  اصلاح کارکردهای خانواده می­تواند نتایج امیدبخشی را در حوزه سلامت‌ نوجوانان داشته باشد. هدف از پژوهش حاضر مطالعه کارآیی نسخه فارسی برنامه تقویت خانواده و انطباق آن با فرهنگ ایرانی برای استفاده در گروه­های والدین و نوجوانان 14-10 سال بود.
روش: پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده­ها از نوع آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش، کلیه والدین و معلمان دانش­آموزان پایه چهارم تا ششم (14-10 سال) کشور بود، نمونه­ به روش تصادفی خوشه‌ای چندمرحله‌ای انتخاب گردید. گروه‌ نمونه شامل 691 والد (387 نفر گروه آزمایش و 304 نفر گروه کنترل) و 70 معلم از هفت استان بودند. والدین و نوجوانان در گروه­هایی با حجم برابر و با گمارش تصادفی آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه‌ی ارزیابی والدین برنامه تقویت خانواده (مولگارد و اسپوت، 2001) و پرسشنامه مشکلات و توانایی (گودمن، ملتزر و بایلی، 2003) برای گردآوری داده­ها استفاده شد.
یافته­ها: یافته‌های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیره بیانگر آن است که آموزش گروهی برنامه تقویت خانواده، بهبود کارکردهای خانواده؛ کاهش مشکلات برونی­سازی (فزون کنشی، کمبود توجه و اختلال رفتار هنجاری) و درونی­سازی (مشکلات هیجانی و مشکلات با همسالان) نوجوانان را موجب شد. همچنین این آموزش توانست موجب ارتقای کیفیت کارکردهای فردی، خانوادگی و توانمندی­­های نوجوانان شود؛ بنابراین این آموزش­ها می­تواند با کاهش مولفه­های خطر و ارتقاء مولفه­های محافظت منجر به پیشگیری از مصرف مواد در نوجوانان شود.
بحث: مهارت‌هایی که در برنامه تقویت خانواده با هدف کاهش خطر ابتلا به اعتیاد نوجوانان به والدین و نوجوانان آموزش داده شد، منجر به تقویت توانایی فردی و بین­فردی اعضا خانواده شده و در نتیجه به کاهش مشکلات رفتاری- عاطفی از جمله مشکلات رفتارهای ضداجتماعی، مشکلات با همسالان، کمبود توجه و افزایش رفتارهای جامعه‌پسند در نوجوانان شد. از این­رو می­توان بیان کرد که نسخه فارسی برنامه تقویت بنیان خانواده از شایستگی­ لازم برای استفاده در کشور را دارد.
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: خانواده
دریافت: 1400/3/29 | پذیرش: 1400/10/21 | انتشار: 1401/2/23