دوره 24، شماره 94 - ( در حال انتشار 1403 )                   جلد 24 شماره 94 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadi Y, Sobhani P, Ebrahimi F. (2024). Sociological Analysis of the Social Life of the Marginal Residents of Naysar in the City of Sanandaj: Life on the Path of Suffering. refahj. 24(94), : 9 doi:10.32598/refahj.24.94.4510.1
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-4316-fa.html
احمدی یعقوب، سبحانی پرویز، ابراهیمی فرهاد. تحلیل جامعه‌شناختی حیات اجتماعی حاشیه‌نشینان نایسر در شهر سنندج: زندگی بر مدار رنج رفاه اجتماعی 1403; 24 (94) 10.32598/refahj.24.94.4510.1

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-4316-fa.html


چکیده:   (1700 مشاهده)
مقدمه: حاشیه­نشینی و یا به عبارتی دیگر اسکان غیررسمی مصداق بارز نابرابری در برخورداری از فرصت­های حیات اجتماعی مطلوب و شکوفایی فردی و اجتماعی در هزارتوی اجتماع شهری و حکایت از زیست بر مدار رنج و تلاش سیزیف­وار برای دسترسی به حداقل­ها است. پژوهش حاضر با تکیه بر آراء هانری لوفبر پیرامون انگاره­ی حق­به­شهر، در پی تحلیل حیات اجتماعی حاشیه­نشینان ناحیه­ی منفصل شهری در شهر سنندج است.
روش: رویکرد اتخاذشده برای این پژوهش، کیفی بوده و از روش تحلیل محتوای کیفی استقرایی با رویه عرفی برای احصای زمینه­ها، بسترها و عوامل مداخله­گر در شکل­گیری مکان هدف و وضعیت زیسته مصاحبه­شونده­ها (12 نفر) از چگونگی حیات اجتماعی­شان استفاده شده است.
یافته­ها: داده­های به دست آمده در سه دسته­ی گزاره ها، مقولات عمده و مقولات محوری/اصلی دسته­بندی شدند که مقولات اصلی شامل؛ مهاجرت در پیِ زندگی، فعالیت شبکه­های رانتیِ ساخت­وساز شهری، ضایع­شدن حق­به­شهر، تکثر هویتی، ضعف زیرساخت­های شهری، شکل­گیری خُرده­فرهنگ بزهکاری، رواداشتن انگ اجتماعی بر حاشیه­نشینان، بنیادگرایی دینی و تعمیق الگوی یادگیری هم­سالان بوده است.
بحث: نتایج نشان داد که بی­توجهی به روستا­ها و نبود برنامه­های مناسب برای توانمندسازی آنها در کنار مسایلی چون نبود بهداشت، درمان، آموزش و فرصت­های اشتغال نقش مهمی در موج مهاجرت به شهرها و متعاقباً ناتوانی مهاجران در تامین زندگی مطلوب در هسته­های داخلی شهر و ناگزیرشدن در اسکان در حواشی شهر سنندج داشته است. انواع رانت­های مرتبط با زمین و مجوزهای ساخت­وساز نیز در کنار نبود عزم و اراده­ای برای حل زیرساختیِ مشکلات، بر پیچیدگی و البته وخامت اوضاع افزوده است. مهم­ترین نگرانی در دوره اخیر از گسترش نایسر هم انگونه که در مصاحبه­ها نیز به آن اشاره شده است، رشد بی­رویه و شبکه­ای بنیادگرایی دینی از نوع سلفی­گری بر بستر فقر، بحران معنا و پوچی و البته بزهکاری است که ملغمه­ای از مذهب و تعصب و نفرت باندی را ایجاد نموده است.
 
شماره‌ی مقاله: 9
     
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: حاشیه نشینی
دریافت: 1402/12/13 | پذیرش: 1403/5/6 | انتشار: 1403/7/14

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb