مقدمه: مسئله مشارکت و نگرش نسبت به قدرت واقتدارنظام سیاسی برای ثبات وتداوم هرنظام سیاسی اصلی اساسی است. مشروعیت سیاسی در تمام دورانهای مختلف به صور گوناگون و به عنوان کیفیت حکومت حاکمان در ارتباط با افراد تحت حکومت مطرح بودهاست. پژوهش حاضربه منظور ارائه تحلیلی جامعه شناختی از رابطه بین مشارکت و مشروعیت و عوامل اجتماعی مؤثر بر آن دربین گروههای اجتماعی شهربابل با استناد به دیدگاههای مشارکت، مشروعیت و بحران مشروعیت میباشد.
روش: این تحقیق پیماشی و از نوع علی- مقایسهای پس از وقوع است.
یافتهها: بین مشارکت و مشروعیت رابطه معناداری وجود ندارد. اما بین گروهبندی اجتماعی (موقعیت اجتماعی گروهها) با نگرش آنها نسبت به مشروعیت نظام سیاسی ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین بین گروهبندی اجتماعی و گرایش به مردمسالاری ارتباط معناداری وجود دارد. یافتههای نظری پژوهش نشان میدهد که گر چه میتوان رابطه مستقیم متغیر مستقل (گروهبندی اجتماعی) را با متغیرهای وابسته (مشروعیت نظام سیاسی و گرایش به مردمسالاری) براساس تئوریهای مشروعیت و بحران مشروعیت تبیین کرد اما متغیر مستقل (مشروعیت نظام سیاسی) رابطه مستقیمی با متغیر وابسته (مشارکت سیاسی) ندارد.
بحث: دادههای تحقیق حاکی از مشارکت بالای پاسخگویان در انتخابات است در حالی که نمره پاسخ گویان به مشروعیت نظام سیاسی نسبتاً پایین است. بنابراین بین نگرش واقعی پاسخ گویان به مشروعیت نظام سیاسی، با رفتار ظاهری آنها (مشارکت سیاسی) فاصله زیادی وجود دارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |