چکیده: (940 مشاهده)
مقدمه: هدف پژوهش حاضر آن است که کار افراد داوطلب در سازمانهای غیردولتی حامی کودکان کار و خیابان در شهر تهران را شناسایی و علل جامعهشناختی، شرایط فرهنگی و باورهای سوقدهنده افراد به کار داوطلبانه در این حوزه را مطالعه کند. ازاینرو، کنکاش در مقاصد، کارایی، پیشینه فرهنگی، آرمانهای ذهنی و علل اقبال به کودکان کار و خیابان میتواند به روشنشدن علل جلب افراد به مشارکت اجتماعی و بهرهگیری از سرمایه انسانی و فرهنگی ایشان منجر شود.
روش: این مطالعه با اتکا به روش کیفی نظریه زمینهای، تکنیکهای مصاحبه نیمهساختاریافته و مشاهده به تحلیلی جامعهشناختی از موضوع مطالعه پرداخته است. 22 مصاحبه از طریق نمونهگیری هدفمند با استراتژیی نمونهگیری نظری انجام شد. کدگذاری دادههای حاصل از مصاحبه با بهره از نرمافزار مکس کیودی در سه مرحله (باز، محوری، گزینشی) انجام شد و در آخر با رسیدن به اشباع نظری و کسب تنوع کافی، نمونهگیری پایان یافت.
یافتهها: در این پژوهش، تعداد 1761 کد به دست آمد و درنهایت به 57 مقوله تقلیل پیدا کرد. مقولههای اصلی شامل «خلق هویتی تازه، پذیرش اجتماعی، پاسخ به دغدغهمندی اجتماعی، کارآمدی و مفیدبودن، جبران کاستی دولت، عضویت داوطلبانه» حول مرکز «پدیده داوطلبی» و طی یک مدل پارادایمی شامل «شرایط علی»، «پدیده»، «زمینه»، «شرایط مداخلهگر»، «پیامدها» شکل گرفته است.
بحث: کار داوطلبانه در سازمانهای غیردولتی حامی کودکان کار و خیابان، پدیدهای چندوجهی است که تحتتأثیر عوامل مختلفی چون ابعاد ساختاری- اجتماعی، عوامل فردی، عوامل مذهبی و عوامل خانوادگی قرار میگیرد.
شمارهی مقاله: 10
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
اعتماد اجتماعی دریافت: 1402/2/13 | پذیرش: 1403/5/1 | انتشار: 1403/10/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول