مقدمه: سازمان تأمین اجتماعی بهعنوان بزرگترین صندوق بازنشستگی کشور ازنظر مالی و جمعیتی شرایط نامطلوبی دارد. بسیاری از پژوهشگران و سیاستگذاران، افزایش سن بازنشستگی را بهعنوان راهکاری برای مواجهه با این شرایط پیشنهاد دادهاند که در مطالعه حاضر به ارزیابی این پیشنهاد پرداخته میشود.
روش: روش مورداستفاده در این مطالعه، روش شبیهسازی خرد است که در آن یک نمونه یک درصدی از بیمهشدگان و مستمریبگیران صندوق تأمین اجتماعی انتخاب شده و اثر افزایش سن قانونی بازنشستگی در یک دوره 100 ساله (از سال 1399 تا 1498) موردبررسی قرار گرفته است.
یافتهها: یافتههای این پژوهش نشان میدهد که اگر سن بازنشستگی در ابتدای دوره شبیهسازی به میزان 5 سال افزایش یابد، نرخ حق بیمه لازم برای برابری مصارف و منابع نقدی صندوق در سال 1422 به 56 درصد (بهجای 63 درصد در حالت عدم افزایش سن) و در سال 1498 به 118 درصد (بهجای 125 درصد) خواهد رسید.
بحث: اثرگذارنبودن معنادار افزایش سن بازنشستگی بر تراز مالی صندوق میتواند به دلیل جمعیت بالای افراد نزدیک به بازنشستگی، عدم وجود حداقل سن بازنشستگی برای مشاغل سخت و زیانآور، افزایش مستمری ناشی از افزایش سابقه بازنشستگی و سهم 41 درصدی هزینههای مستقل از سن بازنشستگی در مصارف صندوق باشد. بدین ترتیب لازم است در کنار برنامهریزی برای افزایش سن بازنشستگی اقدامات دیگری ازجمله اصلاح قواعد بازنشستگی در مشاغل سخت و زیانآور و افزایش تعداد بیمهپردازان از طریق تشویق بیمهپردازی اختیاری، کاهش گریز بیمهای و افزایش جمعیت شاغل را موردنظر قرار داد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |