دوره 23، شماره 88 - ( 2-1402 )                   جلد 23 شماره 88 صفحات 236-197 | برگشت به فهرست نسخه ها

mirzaei E, alahdadi N, omidi M. (2023). Sociological analysis of the lived experience of disabled people in Ahvaz city in facing family and society. refahj. 23(88), 197-236. doi:10.32598/refahj.23.88.2594.5
میرزایی ابراهیم، اله دادی نورالدین، امیدی معصومه. تجربه زیسته‌ افراد دچار ناتوانی شهر اهواز در مواجهه با خانواده و جامعه رفاه اجتماعی 1402; 23 (88) :236-197 10.32598/refahj.23.88.2594.5

چکیده
مقدمه: معلولان از گروه­های خاص اجتماعی هستند که به دلیل نقایص جسمانی یا ذهنی، بیشتر در معرض محرومیت و عدم بهره­مندی از فرصت­ها و امکانات اجتماعی قرار می­گیرند. پژوهش حاضر با هدف واکاوی و فهم جامعه­شناختی تجربه زیسته­ی معلولان شهر اهواز در مواجهه با خانواده و جامعه صورت گرفته است.
 روش: این پژوهش از نوع کیفی و به کارگیری نظریه داده­ بنیاد است. جامعه آماری پژوهش، کلیه افراد دارای معلولیت بالای 15 سال شهر اهواز هستند که در سه ماهه اول سال 1401 به مراکز توانبخشی، بهزیستی و انجمن معلولان این شهر مراجعه کرده­اند. داده­های مورد نیاز کیفی با استفاده از «مصاحبه­های نیمه ساختاریافته» جمع­آوری شدند.
یافته ها: نتایج به دست آمده از زیست تجربی معلولان نشان می­دهد، فهم آنان از مواجهه خانواده با معلولیت، مبتنی بر مهربانی، اقدامات روانشناختی، برآوردن نیازها، ترحم، حمایت بیش از حد، اعمال محدودیت، احساس ناتوانی، انکار معلولیت، سرکوب نیازها و نادیده انگاری آنان بوده است. همچنین کدهای آزار کلامی، آزار جسمی، طرد اجتماعی، تعامل اجتماعی، نقض و نبود قانون، عدم ضمانت اجرایی، نداشتن تفریح و سرگرمی، چالش­های حمل و نقل و نابرابری شغلی در زمره ناشی دریافت و فهم آنان از مواجهه جامعه با معلولان و معلولیت آنان بوده است.
بحث: به طور خلاصه می­توان گفت که معلولین مورد مصاحبه اعتماد چندانی نسبت به نگرش مثبت جامعه به معلولیت نداشتند و گوشه‌نشینی تنهایی و انزوا را در مواجهه با جامعه ترجیح می­دادند. همچنین در رابطه با تعامل­های اجتماعی نیز آنان ارتباطات چندانی نداشتند و عدم آگاهی مردم جامعه از حقوق معلولین و نحوه مواجهه و رفتار با آنان را بسیار مهم و اثرگذار می دانستند.

متن کامل [PDF 705 kb]   (565 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (518 مشاهده)
دریافت: 1401/8/1 | پذیرش: 1401/12/20 | انتشار: 1402/2/19