دوره 21، شماره 80 - ( 2-1400 )                   جلد 21 شماره 80 صفحات 146-117 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asghari H, Baradaran M, Ranjbar Noushari F, Jobehdari H. (2021). Mediating Role of Perceiving Wife's Selfless Behaviors in Relation to Self-compassion and Self-control in Drug Dependent Patients. refahj. 21(80), 117-146.
اصغری حمیده، برادران مجید، رنجبر نوشری فرزانه، جبه داری هادی. نقش واسطه‌ای ادراک رفتارهای فداکارانه همسر در رابطه بین شفقت به خود و خودمهارگری در درمانجویان وابسته به مواد رفاه اجتماعی 1400; 21 (80) :146-117

چکیده:   (1940 مشاهده)

مقدمه: امروزه سوءمصرف و وابستگی به مواد، یکی از معضلات و نگرانیهای عمده جامعه بشری است. پنجمین مجموعه راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی ویژگی مهم اختلال سوءمصرف مواد را وجود یکی از علائم شناختی، رفتاری و فیزیولوژیکی می‌داند که افراد با وجود مشکلات قابل‌توجه مرتبط با سوءمصرف، هنوز به مصرف آن ادامه می‌دهند.
روش: پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه‌ای ادراک رفتارهای فداکارانه همسر در رابطه خودمهارگری و شفقت به خود در درمانجویان وابسته به مواد انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه درمانجویان وابسته به مواد کلینیکهای ترک اعتیاد استان گیلان بودند که از این میان 225 نفر از درمانجویان کلینیکهای ترک اعتیاد به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های رفتارهای فداکارانه همسر هارپر و فیگرس، پرسشنامه شفقت به خود نف و پرسشنامه خودمهارگری تانجنی استفاده شد. داده‌ها از طریق آمار توصیفی، همبستگی و تحلیل مسیر در نرم‌افزار SPSS.ver20 و Amos تحلیل شدند.
یافته‌ها: از یک طرف بین شفقت به خود و خودمهارگری و از طرف دیگر بین شفقت به خود و ادراک رفتارهای فداکارانه همسر همبستگی مثبت وجود دارد. ضمن اینکه رفتارهای فداکارانه همسر در رابطه بین شفقت به خود و خودمهارگری افراد وابسته به مواد نقش واسطه‌ای داشته و این امر می‌تواند نقش مؤثری در شفقت به خود و خودمهارگری افراد وابسته به مواد داشته باشد.
بحث: شفقت به خود با عاطفه مثبت بیشتر، بهزیستی روانی، رضایتمندی از زندگی، هوش هیجانی بالا و راهبردهای مقابله‌ای بیشتر در رفتارهای فداکارانه و رفتارهای فداکارانه بر کیفیت روابط زوجین، همچنین خودمهارگری با تعادل و کنترل بیشتر در زندگی افراد و اعضای خانواده و ایجاد رفتارهای فداکارانه به‌ویژه رفتارهای فداکارانه همسر قابل تبیین است.

متن کامل [PDF 520 kb]   |   متن کامل (HTML)   (1022 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1269 مشاهده)
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: اعتیاد به مواد
دریافت: 1398/3/3 | پذیرش: 1399/5/26 | انتشار: 1400/2/27