دوره 19، شماره 74 - ( 8-1398 )                   جلد 19 شماره 74 صفحات 286-247 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohaghegh montazeri M. (2019). The Relationship Between Economic and Social Capitals and the Formation of Social Aspiration in the Youth Living in Tehran. refahj. 19(74), 247-286.
محقق منتظری مائده. رابطه سرمایه‌های اقتصادی و اجتماعی با شکل‌گیری آرمان‌های اجتماعی در جوانان ساکن شهر تهران رفاه اجتماعی 1398; 19 (74) :286-247

مقدمه:  آرزوهای افراد به شیوه‌ای منحصرا شخصی و فردی شکل نمی‌گیرد، بلکه موقعیت عینی افراد در جامعه تعیین‌کننده سقف آرزوهاست. آرزوهای افراد متأثر از شرایط بیرونی است و بسته به شرایط زندگی افراد از یکدیگر متمایز می‌شود. آرزوها در بین طبقات مختلف از یکدیگر متمایزند، آرزوهای دست‌یافتنی یک طبقه خاص برای طبقه دیگر محال و دست‌نیافتنی است که نشان از فاصله طبقاتی در گروههای جامعه است.
روش: پژوهش حاضر با استفاده از فلسفه رابطه‌ای پی‌یر بوردیو درصدد است رابطه‌ای معنادار از آرزوها یا رؤیاهای جوانان ایرانی را آن‌هم در فضای اجتماعی ترسیم کند. نتایج این پژوهش به کمک روش کیفی و از طریق فن مصاحبه عمیق با 36 نفر از جوانان ساکن شهر تهران به‌دست‌آمده است.
یافته‌ها: یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که بین بختهای عینی و آرزوهای ذهنی هماهنگی وجود دارد و آرزوهای افراد مطابق سرمایه اقتصادی و فرهنگی آنها از یکدیگر متمایز می‌شوند. جوانان شمال شهر در دست‌یابی به آرزوهای خود بسیار مطمئن هستند. طبقه متوسط اراده‌گرایی قوی و آرزوهای بلندپروازانه‌ای دارد؛ جوانان جنوب شهر نیز خود را با شرایط زندگی‌شان تطبیق می‌دهند که منجر به عقیم‌ماندن دیالکتیک آرزوها و احتمالات می‌شود و همچنین افراد با سرمایه فرهنگی بالا رؤیای مشترک ادامه تحصیل در دانشگاههای خارج از ایران را دارند.
بحث: ساختار نظام آموزشی ایران، به‌رغم فقدان امکانات لازم و کافی برای زندگی و کار متناسب با تحصیلات در بستر جامعه پس از فراغت از تحصیلات دانشگاهی، بسیار امیدوارکننده است اما در عمل، خیل عظیمی از این تحصیل‌کرده‌ها پس از گرفتن مدارک بالاتر، با ناامیدی و یأس ناشی از شکست در بازار کار مواجه می‌شوند؛ لذا برای بسیاری از جوانان در طبقات مختلف کار و زندگی در خارج از ایران، به یک رؤیا تبدیل‌شده است.

متن کامل [PDF 498 kb]   (1417 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (499 مشاهده)
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: جوانان
دریافت: 1397/12/21 | پذیرش: 1398/7/14 | انتشار: 1398/10/28