دوره 19، شماره 72 - ( 5-1398 )                   جلد 19 شماره 72 صفحات 90-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghorbani F, mohseni R A, ansari H. (2019). A Meta-Analysis of the Needs and Priorities of Life for Women-Headed Households with a Sociological Approach. refahj. 19(72), 55-90. doi:10.29252/refahj.19.72.55
قربانی فریدون، محسنی رضاعلی، انصاری حمید. فراتحلیل نیازها و اولویت‌های زندگی زنان سرپرست خانوار با رویکرد جامعه‌شناختی رفاه اجتماعی 1398; 19 (72) :90-55 10.29252/refahj.19.72.55

1- فریدون قربانی
 دکتری جامعهشناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2- حمید انصاری
دکتر جامعهشناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، (نویسنده مسئول)

3- رضاعلی محسنی
دکتر جامعهشناسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

مقدمه:  افزایش چشمگیر زنان سرپرست خانوار و مسائل و مشکلات مرتبط با تعاملات اجتماعی و امرارمعاش، یکی از تحولات نهاد خانواده و جامعه کنونی ایران محسوب می‌شود. تحقیق حاضر با تمرکز بر ترکیب و مقایسه نتایج و یافته‌های مجزای تحقیق‌های انجام‌شده، اولویت‌ها و نیازهای زندگی زنان سرپرست خانوار را موردمطالعه قرار داده است.
روش: این تحقیق با روش‌های مطالعه اسنادی و کتابخانه‌ای، مرور نظام‌مند و فراتحلیل کمی انجام شده است. مطالعه اسنادی و کتابخانه‌ای برای بررسی متون و نظریه‌ها و مرور نظام‌مند و فراتحلیل کمی برای بررسی و شناخت ماهیت تحقیق‌های پیشین بکار رفته است. مقاله‌های علمی-تحقیقی و پایان‌نامه‌های تحصیلات تکمیلی منتشرشده در بازه زمانی 1380 تا 1395 با موضوع زنان سرپرست خانوار، جامعه آماری را تشکیل داده‌اند.
یافته‌ها: یافته‌های حاصل از این تحقیق در پنج مقوله اصلی مربوط به سال انجام تحقیق‌ها، بیان مسئله، چارچوب نظری، روش‌شناسی استفاده شده در هر تحقیق و نهایتاً یافته‌های کلیدی حاصل از تحقیق‌های مرور شده دسته‌بندی شدند. از یافته‌های کلیدی، سه یافته با عناوین تأثیر مثبت حمایت اجتماعی بر سلامت اجتماعی، توانمندسازی و کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار استخراج گردید.
بحث: اتخاذ دیدگاه جامعه‌شناختی و داشتن رویکرد اجتماعی به مسائل زنان سرپرست خانوار و افزایش حمایت اجتماعی از این گروه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. عمدتاً مسئله اصلی زنان سرپرست خانوار را نداشتن شغل و درآمد کافی می‌دانند، هرچند این متغیر یکی از عوامل مهم است، اما برخورداری از حمایت اجتماعی بر توانمند نمودن زنان سرپرست خانوار مهم‌تر است، زنانی که توانمند باشند امکان دستیابی به شغل و درآمد مناسب را نیز خواهند داشت. از سوی دیگر مشارکت اجتماعی، احساس تعلق به جامعه، نداشتن مشکلات عاطفی و روانی از مواردی است که با برخورداری از حمایت اجتماعی حاصل می‌گردد. کیفیت زندگی زنان سرپرست خانوار متأثر از برخورداری ایشان از حمایت اجتماعی است. می‌توان حمایت اجتماعی را متغیری دانست که دارای تأثیرات چندگانه بر مشکلات زنان سرپرست خانوار است.

دریافت: 1397/3/6 | پذیرش: 1397/12/5 | انتشار: 1398/5/26