دوره 16، شماره 61 - ( 4-1395 )                   جلد 16 شماره 61 صفحات 139-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

ahmadi Y, mohamadzadeh H, aliramaie S. (2016). Relationship between Types of Capital and Healthy Lifestyle in Sanandaj Women . refahj. 16(61), 107-139.
احمدی یعقوب، محمدزاده حسین، علی رمانی سیمین. رابطه انواع سرمایه و سبک زندگی سلامت‌محور در زنان شهر سنندج رفاه اجتماعی 1395; 16 (61) :139-107

مقدمه: یکی از مهم‌ترین پیشرفتها در تئوریهای جامعه‌شناسی افزایش توجه به سبک زندگی به‌عنوان یک مفهوم کلیدی در تبیین رفتار اجتماعی بشر است. سبک زندگی شامل ترجیحات بدنی، ظاهر، مسکن، عادات کاری و اوقات فراغت است که شهروندان را از هم متمایز می‌کنند. سبک زندگی سلامت‌محور در سالهای اخیر مورد توجه جامعه‌شناسان قرار گرفته است. توجه به سبک زندگی و سلامت این مضمون را به همراه دارد که با تغییر در وجوه ذهنی و رفتاری می‌توان به ارتقاء و تضمین سلامت کمک کرد. تغییر در سبک زندگی سلامت‌محور را می‌توان از طریق پاره‌ای از مؤلفه‌های اجتماعی همچون انواع سرمایه (اجتماعی،فرهنگی و اقتصادی) تسهیل نمود. به نظر می‌رسد، استان کردستان و شهر سنندج به واسطه تفاوت فرهنگی قومی و مذهبی با سایر نقاط ایران، در حوزه سبک زندگی موردی مناسب برای ارزیابی باشد. پژوهش حاضر درصدد است تا اثر مالکیت و برخورداری از انواع سرمایه را بر تنوعات سبک زندگی سلامت‌محور زنان بررسی و واکاوی نماید و درصدد پاسخگویی به این پرسش است که انواع و ابعاد مختلف سرمایه (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی) چه اثری بر انتخاب سبک زندگی سلامت‌محور زنان شهر سنندج دارند؟

روش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی غیرتجربی است که با روش پیمایش انجام پذیرفته است. جامعه‌ آماری تحقیق شامل کلیه زنان بالای 18 سال شهر سنندج بوده است که از بین آنها، تعداد 310 نفر براساس فرمول کوکران به‌عنوان حجم نمونه انتخاب شده و روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای بوده است. همچنین ابزار گردآوری داده‌ها تلفیقی از پرسشنامه محقق‌ساخته و استاندارد بوده است که از اعتبار و پایایی مناسبی برخوردار بود.

یافته‌ها: وضعیت زنان در چهار بعد (رشد معنوی و خود شکوفایی، مسئولیت‌پذیری درباره سلامت، روابط بین فردی و تغذیه) در حد متوسط، اما در دو بعد ورزش و فعالیت بدنی و مدیریت استرس در حد پایین است. علاوه بر آن، یافته‌های تحلیلی نشان داد که دو نوع سرمایه اقتصادی و فرهنگی و ابعاد آنها و بعد شبکه‌های اجتماعی در مقیاس سرمایه اجتماعی، البته با درجات و شدت متفاوت با سبک زندگی سلامت‌محور ارتباط دارند.

بحث: بر این اساس می‌توان گفت که مؤلفه‌های سرمایه فرهنگی و اقتصادی اثر مثبت و مناسبی بر انتخاب سبک زندگی در راستای سلامت دارند و در میان مؤلفه‌های سرمایه اجتماعی، بعد شبکه که منجر به گسترش روابط و فعالیتهای جمعی و همگانی می‌شود، اثر قابل ملاحظه‌ای داشته است. به عبارتی به نظر می‌رسد پیوندهای زنان منجر به رشد آگاهی نسبت به سلامت و ابعاد آن شده و درگیری زنان در جمعهای مختلف به انتخاب سبک زندگی کمک کرده است.

دریافت: 1395/6/29 | پذیرش: 1395/6/29 | انتشار: 1395/6/29

فهرست منابع
1. استاجي، ز. و همکاران. (1385). بررسي سبک زندگي در ساکنين شهر سبزوار. مجله دانشکده علوم پزشکي و خدمات درماني سبزوار، دوره 13، شماره 3، 134-139.
2. استونز، ر. (1381). متفکران بزرگ جامعهشناسي. ترجمه مهرداد ميردامادي، تهران:نشر مرکز.
3. جميسن، د. برمن، جي، مشام، آر (1388). اولويتهاي سلامت. ترجمه نرگس رستمي گوران، عبدالرحيم افخمزاده و نادر اسماعيل نسب، سنندج: نشر کالج.
4. شمسي، ل. (1389). مطالعه سبک زندگي سلامتمحور. پايان نامه کارشناسي ارشد جامعهشناسي، دانشگاه تهران، تهران.
5. غائب، ف. (1386). سرمايه فرهنگي و تأثير آن بر سبک زندگي دختران نوجوان شهر تهران. پايان نامه کارشناسي ارشد، دانشگاه تهران، تهران.
6. فاضلي، م. (1382). مصرف و سبک زندگي. قم: نشر صبح صادق.
7. فياض بخش، ا. و همکاران. (1390). استفاده از اينترنت و سلامت در دانشجويان: بررسي آگاهي، نگرش، و سبک زندگي مرتبط با اينترنت. مجله پژوهشي حکيم، تابستان، دوره چهاردهم، شماره 9، 105-96.
8. قادري، م. ملکي، ا. حق جو، م (1394) نقش سرمايه اجتماعي در ارتقاء سبک زندگي سالم ميان افراد مبتلاء به بيماري عروق کرونر ، دوره 4 شماره 2 صفحات 24-35.
9. قاسمي، و.، رباني، ر.، رباني خوراسگاني، علي و عليزاده، م. ب. (1387). تبيين کنندههاي ساختاري و سرمايهاي سبک زندگي سلامتمحور. فصلنامه مسائل اجتماعي ايران، سال 16، شماره 63، 81-213.
10. کيوان آرا، م. (1386). اصول و مباني جامعهشناسي پزشکي. اصفهان: دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني اصفهان.
11. محمدي زيدي، ع.، پايکور حاجي آقا، ا. و محمدي زيدي، ب. (1390). روايي و پايايي نسخه فارسي پرسش نامه سبک زندگي ارتقا دهنده سلامت. مجله دانشگاه علوم پزشکي مازندران، دوره بيست و يکم، ويژه نامه اسفند، 113-103.
12. محمدي، ج، محمدي، ف، محمدي ح (1393) بيين جامعهشناختي رابطه سرمايه اجتماعي و سبک زندگي سلامت محور ورزشکاران (با تکيه بر عملکرد تغذيهاي ورزشکاران)، دوره 1، شماره 2، بهار 1391، صفحه 75-88.
13. نفيسي، ن. (1392). سرطان در کمين شهرنشينان. مجله التيام، سال پنجم، شماره سيزدهم، 13-21 .