دوره 6، شماره 25 - ( تابستان 1386 )                   جلد 6 شماره 25 صفحات 38-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shiani M, Mohamadi M A. (2007). Sociological Analysis of Economic Sense of Anomie among Youths of Iran. refahj. 6(25), 11-38.
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-1975-fa.html
شیانی ملیحه، محمدی محمد علی. تحلیل جامعه‌شناختی احساس آنومی اقتصادی در میان جوانان رفاه اجتماعی 1386; 6 (25) :38-11

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-1975-fa.html

طرح مسأله: دگرگونی‌های پدید آمده در چند دهه اخیر به نحو چشم‌گیری بر شکل‌گیری و تشدید مشکلات اجتماعی جوانان تأثیر گذارده است. از جمله مشکلات اجتماعی می‌توان به «احساس آنومی» در میان افراد اشاره کرد که بازتاب شرایط نابسامان و آنومیک جامعه است. مقاله‌ حاضر به سنجش احساس آنومی اقتصادی در میان جوانان شهر تهران و برخی عوامل تأثیرگذار بر آن می‌پردازد. روش: پس از بررسی منابع و نظریه‌ها و تدوین چارچوب نظری، با شیوه پیمایش و استفاده از پرسش‌نامه و مصاحبه، اطلاعات مورد نیاز گردآوری شد. حجم نمونه 816 نفر از جوانان شهر تهران بوده که با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای و به صورت تصادفی انتخاب شدند. یافته‌ها: نسبت قابل توجهی از جوانان در ارزیابی خود وضعیت نابسامان و آنومیک جامعه را به تصویر می‌کشند و در حالتی از گسستگی میان خود و جامعه قرار دارند. این احساس آنومی اقتصادی متأثر از عوامل فردی، خانوادگی، نگرش‌ها و حالات سردرگمی، بدبینی و بی‌اعتمادی در جوانان است. نتایج: یافته‌های پژوهش منطبق با نظریه‌های جامعه‌شناختی به ویژه آراء دورکیم و مرتون نشان می‌دهد احساس آنومی اقتصادی، در حقیقت، عدم تناسب نیازها و اهداف و امکانات مالی و اقتصادی و راه‌های دستیابی به آن اهداف بوده که در شخصیت جوانان درونی شده است.

دریافت: 1394/6/6 | پذیرش: 1394/6/6 | انتشار: 1394/6/6