مقدمه: در توسعۀ اجتماعی، بر ارتباط میان مشارکت و رفاه در جامعه تأکید میشود؛ بهاینمعنا که وقتی مردم احساس کنند در جامعه مشارکت دارند و ارزشمند محسوب میشوند، کیفیت زندگی، رضایتمندی و احساس رفاه آنان نیز افزایش مییابد. بهسخن دیگر، اجتماع بههمپیوستهای که در آن اعتماد و ارزشهای مشترک وجود دارد، از سلامت و آموزش بهتر برخوردار است، جرائم در آن کمتر میشود و فرصتهای شغلی و رفاه همگانی در آن بیشتر میگردد. ضمنآنکه مشارکت بهطورضمنی بر وجود مردمسالاری و میزانی مطلوب از عدالت اجتماعی نیز دلالت میکند. در این مقاله سعی شده است تا با بهرهگیری از این رویکرد، رابطۀ میان التزام به هنجارهای مشارکتی و رفاه بررسی شود.
روش: روش این تحقیق، پیمایشی است و از ابزار پرسشنامه برای گردآوری دادهها استفاده شده است. حجم نمونۀ بررسیشده ۳۰۰ نفر از شهروندان تهرانی هستند که بهصورتتصادفی با روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدهاند.
یافتهها: توزیع فراوانی پاسخگویان برحسب التزام به هنجارهای مشارکتی نشان میدهد که التزام 3/19 درصد پاسخگویان، کم؛ 5/64 درصد، متوسط؛ و 2/16 درصد زیاد بوده است.
بحث: نتایج بهدستآمده حاکیاز آن است که رابطۀ معنیداری بین هنجارهای مشارکتی و مؤلفههای آن (اعتماد اجتماعی، اعتماد فردی، اعتماد تعمیمیافته، اعتماد نهادی، مشارکت رسمی، مشارکت غیررسمی، همیاری، حمایت اجتماعی و میزان روابط) با احساس رفاه اجتماعی وجود دارد. همچنین ضرایب رگرسیون چندمتغیری نشان میدهد که از میان متغیرهای بررسیشده، اعتماد فردی، حمایت اجتماعی، همیاری، مشارکت غیررسمی، مشارکت رسمی و میزان روابط، بهترین پیشبینیکنندهها برای التزام به هنجارهای مشارکتی است.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |