sezavar F, firoozy M, sezavar M. (2023). The effect of economic and social factors on the suicidal behavior of society in Iran (with emphasis on risk and economic instability).
refahj.
23(90), 53-88.
URL:
http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-4183-fa.html
سزاوار فرزانه، فیروزی منیژه، سزاوار محمدرضا. تأثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی بر رفتار خودکشی افراد جامعه در ایران (با تأکید بر ریسک و بیثباتیهای اقتصادی) رفاه اجتماعی 1402; 23 (90) :88-53
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-4183-fa.html
چکیده: (1598 مشاهده)
مقدمه: خودکشی یک نگرانی بهداشت عمومی جهانی است. شناسایی عوامل مرتبط با خودکشی میتواند طبقهبندی خطر را بهبود بخشد و به مداخلات هدفمند برای گروههای پرخطر کمک کند. در حقیقت، پیشگیریِ مؤثر از خودکشی مستلزم درک جامع عوامل خطر است. در این مطالعه علاوه بر عوامل اقتصادی و اجتماعی مؤثر بر خودکشی، میزان ریسک و بیثباتی اقتصادی نیز در نظر گرفته شده است.
روش: بهمنظور تعیین شاخص ریسک و بیثباتی در سطح اقتصاد کلان، شاخصی از میانگین واریانس سه متغیر نرخ تورم، نرخ رشد اقتصادی و درصد تغییرات نرخ ارز در بازار موازی ارز ساخته شده است. سپس با هدف ارائه راهبردهای اقتصادی و اجتماعیِ جلوگیری از خودکشی، با استفاده از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی طی دوره زمانی 1380 الی 1399 تأثیر هر عامل کلان اقتصادی و اجتماعی بر خودکشی برآورد شده است.
یافتهها: متغیرهای سطح عمومی قیمتها، طلاق، میزان جرایم، نابرابری درآمدی در جامعه و همچنین بیثباتی اقتصادی بر خودکشی تأثیر مثبت و متغیرهای اشتغال و نسبت سنی جمعیت 50 تا 69 ساله به بقیه جمعیت کشور، بر خودکشی تأثیر منفی دارند.
بحث: با وجود تأثیرگذاری عوامل کلان اقتصادی و اجتماعی بر نرخ خودکشی در ایران، نکته قابلتأمل، تأثیر قابلملاحظه نابرابری توزیع درآمد در جامعه بر نرخ خودکشی است. با توجه به این تأثیر قابلملاحظه بر میزان خودکشی، کاهش نابرابری درواقع راهحل اقتصادی است که سیاستمداران کشور میتوانند آن را عملی کنند.
طبقهبندی jel: C22,I18
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رضایت از زندگی دریافت: 1401/12/9 | پذیرش: 1402/3/27 | انتشار: 1402/9/6
ارسال پیام به نویسنده مسئول