دوره 23، شماره 88 - ( 2-1402 )                   جلد 23 شماره 88 صفحات 340-303 | برگشت به فهرست نسخه ها

moradi K, hadavand A. (2023). Correctional and education center in Iran: analysis of the current situation and design of the desired situation. refahj. 23(88), 303-340. doi:10.32598/refahj.23.88.4186.1
مرادی خدیجه، هداوند علی. کانون اصلاح و تربیت در ایران: تحلیل وضعیت موجود و ترسیم وضعیت مطلوب رفاه اجتماعی 1402; 23 (88) :340-303 10.32598/refahj.23.88.4186.1

مقدمه: کودکان و نوجوانان می‌توانند «سفیر سلامت افراد یک جامعه باشند». چنانچه براساس شرایط و مسائل مختلف عمل معارض با قانون را مرتکب شدند، باید در نحوه رفتار با ایشان مسائل و شرایط خاص نیازهای سنی‌شان را درنظر گرفت. مدیریت کانون‌های اصلاح و تربیت و رفتار با نوجوانانی که در کانون نگهداری می‌شوند در بازپروری و بازگشت ایشان به جامعه و همچنین کاهش ارتکاب جرم نقش موثری دارند.  هدف پژوهش حاضر، شناسایی مهمترین مشکلات و چالش‌های موجود در مدیریت و نحوه رفتار با کودکان و نوجوانان کانون اصلاح و تربیت ایران و ارائه راهکارهایی برای دستیابی به وضعیت مطلوب است.
روش‌: پژوهش در دو مرحله با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای کیفی انجام شد. در مرحله اول برای شناسایی وضعیت مطلوب استانداردهای بین‌المللی و قوانین، دستورالعمل‌ها و استانداردهای داخلی تحلیل محتوای کیفی شناسایی شده‌اند، همچنین یک مدل برتر بین‌المللی (مرکز خدمات جوانان میسوری) شناسایی و تحلیل شد. در مرحله دوم برای تبیین وضعیت موجود پژوهش‌های مرتبط داخلی، مصاحبه‌ها، گزارش‌ها، فیلم‌ها و مستندهای منتشر شده در وب شناسایی و تحلیل محتوای کیفی شده‌اند.
یافته‌ها: مقوله‌های کارکنان، تفکیک و طبقه‌بندی، محیط، آموزش، تفریح و سرگرمی، دین، بهداشت و درمان، ارتباط با خانواده و جامعه، موارد انضباطی، بازرسی و شکایت، بازگشت به جامعه، آگاهی و کرامت انسانی از تحلیل محتوای کیفی استانداردهای داخلی و بین‌المللی و تطبیق آنها با یکدیگر شناسایی شدند. 13 ویژگی اصلی مدل مرکز جوانان میسوری، باورها و فلسفه زیربنایی مدل و رویکرد آن شناسایی و ارائه شد.
بحث: تطبیق وضعیت مطلوب با وضعیت موجود مشکلات عمده‌ای که در مدیریت کانون‌های اصلاح و تربیت ایران وجود دارد را مشخص نمود. نتایج نشان داد که علاوه بر مشکلاتی که در مدیریت کانون اصلاح و تربیت و رفتار با مددجویان است برخی از مشکلات مربوط به قبل از ورود به کانون و برخی بعد از خروج از کانون است. مهمترین مشکلات موجود در مدیریت کانون اصلاح و تربیت و رفتار با مددجویان همراه با راهکارهای رفع آن ارائه شده است.
متن کامل [PDF 656 kb]   (907 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2282 مشاهده)
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: آسیبهای اجتماعی
دریافت: 1401/5/27 | پذیرش: 1401/12/16 | انتشار: 1402/2/19