دوره 21، شماره 81 - ( 5-1400 )                   جلد 21 شماره 81 صفحات 327-287 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

vaez mahdavi Z, raghfar H, emami K, haji nabi K. Food Items Elasticity Estimation for Income Quantiles in Iran, 2016 and 2018. refahj. 2021; 21 (81) :287-327
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3851-fa.html
واعظ مهدوی زینب، راغفر حسین، امامی جزه کریم، حاجی نبی کامران. تخمین تقاضای غذا در بیستک های درآمدی در ایران. رفاه اجتماعی. 1400; 21 (81) :327-287

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3851-fa.html


چکیده:   (6488 مشاهده)
زینب واعظ مهدوی: دانشجوی دکتری، اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، کد ارکید 5271-6072-0001-0000 ، پست الکترونیک: zvmahdavi@gmail.com
حسین راغفر: دکترای اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصاد، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران، کد ارکید: 7725-9783-0002-0000 ، پست الکترونیک:  raghfar@alzahra.ac.ir، (نویسنده مسئول).
کریم امامی جزه: دکترای اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد،  واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، کد ارکید: 8208-5973-0002-0000 ، پست الکترونیک: karim_emami@yahoo.com
کامران حاجی نبی: دکترای داروسازی، گروه مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران، کد ارکید: 7106-1227-0003-0000 ، پست الکترونیک: hajinabi@srbiau.ac.ir
چکیده
مقدمه: بی‌ثباتی‌های اقتصادکلان، نوسانات قیمت ارز، تورم و به تبع آن نوسانات قیمت غذا یکی از مسائل موردتوجه طی سال‌های اخیر در کشور بوده است. ناکارآمدی سیاستها و نوسانات قیمت مواد غذایی بیش از هر چیز گروه‌های کم‌درآمد را تحت‌تأثیر قراردادِ و در فقر غذایی یا سوءتغذیه فرو برده است. مطالعه کشش‌های درآمدی و قیمتی اقلام غذایی به‌ویژه در گروه‌های مختلف درآمدی اطلاعات ارزشمندی را برای سیاستگذاری ارائه می‌کند.
روش: در این مطالعه با تخمین سیستم تقاضای تقریباً ایده‌ال، به بررسی سبد غذایی خانوار و محاسبه کشش اقلام غذایی در سبدمصرفی خانوارها و نیز مقایسه گروه‌های مختلف درآمدی پرداخته شده است. داده‌های مورداستفاده داده‌های خام پیمایش هزینه‌ودرآمد خانوار برای سالهای 1395 و 1397 بوده است. به دلیل اثرات ناهمگن تغییرات قیمت بر تقاضا در گروه‌های مختلف درآمدی این مطالعه روی بیستکهای مختلف درآمدی و با تأکید بر نان، گوشت و لبنیات انجام شده است.
یافته‌ها: بر اساس نتایج، نان به‌عنوان یک کالای کم‌کشش شناسایی می‌شود. کشش قیمتی لبنیات و گوشت در هر دو سال موردبررسی مقادیر بزرگ‌تر از یک داشته و ازاین‌رو نشان‌دهنده پرکشش بودن این دو کالا است. مطالعه بیستکهای درآمدی نشان می‌دهد در سال 1397 نان یک کالای پست و گیفن بوده و برای بیستکهای سوم و پنجم یک کالای ضروری بوده است.
بحث: نتایج بیانگر این است که میزان مصرف منابع پروتئین جانوری و لبنیات از حساسیت بالایی نسبت به قیمت این کالاها برخوردار است و افزایش قیمت این کالاها موجب محدود شدن مصرف این ریزمغذیها در سبد غذایی خانوار و چه‌بسا حذف آن در بیستکهای پایین درآمدی خواهد شد.
متن کامل [PDF 624 kb]   (78 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: فقر و نابرابری
دریافت: 1399/12/1 | پذیرش: 1400/6/17 | انتشار: 1400/6/23

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb