دوره 22، شماره 86 - ( 8-1401 )                   جلد 22 شماره 86 صفحات 312-269 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zolfaghari A, Ashayeri T. (2022). Meta-Analysis of Factors Affecting Awareness of Citizenship Rights among Iranians. refahj. 22(86), : 8 doi:10.32598/refahj.22.86.3211.1
ذوالفقاری اکبر، عشایری طاها. فراتحلیل عوامل مؤثر بر آگاهی از حقوق شهروندی در بین ایرانیان رفاه اجتماعی 1401; 22 (86) :312-269 10.32598/refahj.22.86.3211.1

مقدمه: حقوق شهروندی مجموعه‌ای از قواعد حاکم در اجتماع در ارتباط با سیاست، نهادها، دولتها و جامعه مدنی است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی عوامل مؤثر بر آگاهی از حقوق شهروندی با استفاده از شیوه فراتحلیل است.
روش: روش اجرای پژوهش فراتحلیل کمی با هدف انسجام‌بخشی، مرور نظام‌مند و یکدست‌سازی مطالعات صورت‌گرفته در یک زمینه حقوق شهروندی بود. جامعه آماری این پژوهش 32 پژوهش از پژوهشهای صورت‌گرفته در سالهای 1400-2004 بود که 28 نمونه سند پژوهشی متناسب با ملاکهای فراتحلیل کمی (ضریب همبستگی، حجم نمونه، سطح معنی‌داری، کیفیت پژوهش، اعتبار و روایی پژوهش و پیمایش)، با هدف ترکیب و شناسایی میزان تأثیر آن انتخاب شدند.
یافته‌ها: بین عوامل سیاسی (مشارکت سیاسی، گرایش سیاسی، آگاهی سیاسی، اعتماد سیاسی)، فرهنگی (آگاهی اجتماعی از حقوق، آموزش حقوق شهروندی، مصرف رسانه‌ای، سرمایه فرهنگی)، اجتماعی (اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی) و متغیرهای زمینه‌ای (سطح تحصیلات، سن، پایگاه اقتصادی-‌اجتماعی) با میزان آگاهی از حقوق شهروندی رابطه وجود دارد. اندازه اثر عوامل اجتماعی، زمینه‌ای، فرهنگی و سیاسی بر آگاهی از حقوق شهروندی به ترتیب بیشتر است که مجموع این عوامل توانسته‌اند 0.20 درصد از تغییرات آگاهی از حقوق شهروندی را تبیین کنند.
بحث: افزایش میزان مشارکت مردم در حوزه‌های سیاسی و اجتماعی زمینه را برای گسترش آگاهیهای سیاسی شهروندان فراهم می‌کند. تقویت اعتماد سیاسی شهروندان به نظام سیاسی، توسعه حقوق شهروندی را به همراه خواهد داشت. آموزش حقوق شهروندی زمینه افزایش آگاهیهای سیاسی- اجتماعی را فراهم می‌کند. بهره‌مندی از رسانه‌های جمعی و تقویت سرمایه‌های فرهنگی موجب تقویت اعتماد اجتماعی، افزایش مشارکت و انسجام اجتماعی می‌شود و بستر لازم را برای توسعه حقوق شهروندی و برقراری و افزایش مؤلفه‌های حقوق شهروندی فراهم می‌کند. در کنار همه این ضرورتها، تحصیلات، سن و پایگاه اقتصادی- اجتماعی افراد هم در افزایش آگاهی مردم از حقوق شهروندی و برقراری مؤلفه‌های حقوق شهروندی موثر است که لازم است مورد توجه قرار گیرد.
شماره‌ی مقاله: 8
متن کامل [PDF 704 kb]   (774 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (657 مشاهده)
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: توسعه شهری و رفاه اجتماعی
دریافت: 1399/11/5 | پذیرش: 1401/2/4 | انتشار: 1401/8/22