چکیده: (3102 مشاهده)
مقدمه: فرض بنیادین پژوهش حاضر، بر این امر استوار است که مرز و مرزنشینی تجربیات متمایزی را خلق میکند. این تجربیات به نسبت در مورد آسیبها و مشکلات خانوادهها با توجه به مقتضیات اجتماعی، فرهنگی و سیاسی شکل گرفتهاند. بهتبع؛ آسیبشناسی خانواده در مورد مناطق مرزی متفاوت از مناطق دیگر است. بااینوجود، میتوان بر مسائل و آسیبهای خانواده در استان کردستان و به ویژه شهرهای بانه و مریوان به عنوان شهرهای مرزی تأکید کرد که پژوهشهای پیشین این امر را از نظر دور نگهداشتهاند. بنابراین هدف پژوهش حاضر، آسیبشناسی خانواده در این مناطق است که مرز و اقتصاد مرزی دستمایه شکلدهی به آسیبها است.
روش: با استفاده از روش نظریه زمینهای که در آن در پی شرایط زمینهای شکلگیری آسیبها، شرایط علی و مداخلهای، پیامدها و راهبردها است به تحلیل مصاحبههای صورت گرفته از کارشناسان نهادهای ذیربط با خانواده و مشاوران و فعالان انجمنهای مردمنهاد پرداخته شد.
یافتهها: مصاحبهها با ۳۰ نفر به اشباع نظری رسید و در قالب ۱۹ مقوله فرعی و ۵ مقوله اصلی شامل استحاله ارزشهای فرهنگی اجتماعی، سیطره اقتصاد مرزی، کولبری و آسیبهای خانواده، بیاعتنایی به مسائل آموزشی و مشاورهای و نادیده انگاشتن مسائل جدید و آسیبهای خانواده دستهبندی شدند. نتایج حاکی از تغییرات در نظام فرهنگی اجتماعی خانوادهها با ورود ارزشهای متضاد، دوقطبی شدن سن ازدواج، ضعف پیوند بین نسلی و حاکم بودن فضای فرهنگی کردستان عراق و گردشگران دارد.
بحث: شکاف و نابرابری اقتصادی، عدم سرمایهگذاری و بیکاری جوانان و وابسته بودن مردم به معیشت مرزی ناپایدار و افزایش هزینه زندگی و شیوع فساد در مرز از مهمترین پیامدهایی است که اقتصاد مرزی در این مناطق ایجاد کرده است. این وضعیت با کولبری بهعنوان آسیب این اقتصاد و درعینحال به وجود آوردن آسیبهایی دیگر از جمله افزایش آسیبهای جنسی و جسمی، افزایش خشونت خانگی، مصرف مواد انرژیزا برای کولبری و پایین آمدن سن کولبری اشاره کرد. این وضعیت همچنین آسیبهای پایین آمدن سن آسیبدیدگان، طلاقهای زودهنگام و شیوع مسائل جنسی خانوادهها، آسیبهای فضای مجازی و طلاق عاطفی زوجین را تشدید کرده است که با کمبود آموزشها، این آسیبها نادیده گرفته شدهاند.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
خانواده دریافت: 1399/1/17 | پذیرش: 1399/4/12 | انتشار: 1399/12/16
ارسال پیام به نویسنده مسئول