دوره 21، شماره 83 - ( 12-1400 )                   جلد 21 شماره 83 صفحات 305-261 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahini F. (2022). Components of Social Welfare based on the Implications of Moral and Social Education of the Concept of "must" from Kant’s opinion. refahj. 21(83), : 7
ماهینی فاخته. شناسایی مولفه های رفاه اجتماعی بر اساس دلالت های تربیت اخلاقی و اجتماعی مفهوم «باید» از دیدگاه کانت رفاه اجتماعی 1400; 21 (83) :305-261

مقدمه: چون هدف تربیت‌ اجتماعی و اخلاقی رفاه افراد از طریق رشد ارزش‌های درونی است و بایدها و نبایدها را شامل می‌شود، شناخت عینیت «باید» لازم است. هدف تحقیق، شناخت مولفه‌های رفاه اجتماعی مبتنی بر دلالت‌های تربیت اخلاقی و اجتماعی مفهوم باید از دیدگاه کانت بود.
روش: تحقیق کیفی بود و با رویکردهای تحلیل زبانی و استنتاجی انجام شد. باید از سه جنبۀ معناشناسی، هستی‌شناسی و معرفت‌شناسی تحلیل و ارتباطش با هدف‌های تربیتی استنتاج و دلالت‌های تربیتی تعیین شدند. دلالت‌ها در ترکیب با اصول جامعه ایده‌آل از دیدگاه کانت (آزادی، برابری و استقلال) مولفه‌هایی برای رفاه اجتماعی به دست داد. اطلاعات از طریق منابع چاپی و دیجیتالی گردآوری شد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات، کدگذاری موضوعی با استفاده از نظام مقوله‌بندی قیاسی بود.
یافته‌ها: عوامل تربیتی تأثیرگذار بر رفتار فرد عبارتند از: اطاعت از قانون، عمل طبق تکلیف، دستور عقل و اراده نیک،  درک واقعیت‌های اخلاقی و شناخت بایدها با عقل. دلالت‌های تربیتی از جنبه هدف و نقش فرد نیز در ترکیب با اصول سه‌گانه کانت راهنماهای رفاه اجتماعی را در ده مولفۀ خودآیینی، اطاعت، انضباط و تکلیف‌پذیری، شناخت عقلانی تکالیف و پیروی از قوانین برای برخورداری از آزادی، صداقت، حسن معاشرت و پیروی از ارزش‌ها برای برابری و پیروی از اصول و عمل طبق واقعیات برای داشتن استقلال به دست داد.
بحث: پیروی از بایدها بستگی زیادی به توانایی عقلانی افراد دارد. هر کدام از مؤلفه‌های تأثیرگذار بر سلوک عملی فرد، دلالت‌های آشکاری برای تعلیم و تربیت دارد از جمله پرورش عقل و هنرهای عقلی. نتیجه چنین تربیتی در ابعاد اخلاقی و اجتماعی فراهم کردن شرایط رفاه برای تمام افراد جامعه است.
دریافت: 1399/6/17 | پذیرش: 1400/6/2 | انتشار: 1400/12/25