دوره 18، شماره 71 - ( 12-1397 )                   جلد 18 شماره 71 صفحات 278-237 | برگشت به فهرست نسخه ها

majdzadeh N, zeinalzadeh R. (2019). Determininge the Relationship between Misery Indices and the Divorce Rate in Iran. refahj. 18(71), 237-278. doi:10.29252/refahj.18.71.7
مجدزاده نفیسه، زینل زاده رضا. رابطه بین شاخص فلاکت و طلاق در ایران رفاه اجتماعی 1397; 18 (71) :278-237 10.29252/refahj.18.71.7

1. نفیسه مجدزاده
کارشناس ارشد اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرمان، کرمان، ایران.
2. رضا زینل‌زاده
دکتر اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرمان، کرمان، ایران (نویسنده مسئول).

مقدمه: تحولات اجتماعی و اقتصادی در دهه‌های گذشته در سطح جهان، نظام‌های خانواده را با تغییرات، چالش‌ها و مسائل متنوعی روبرو ساخته و طی این مدت خانواده به شکل فزاینده‌ای از سوی علل و عوامل متعدد و پیچیده اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در معرض تهدید قرار گرفته است که طلاق یکی از تهدیدات جدی در فروپاشی خانواده‌ها بوده است. در ایران نیز عواملی اقتصادی از جمله تورم و بیکاری اثرات چشم‌گیری بر طلاق دارد. ترکیب خطی نرخ بیکاری و تورم شاخصی به نام شاخص فلاکت را به وجود می‌آورد و فشار بر خانوارها و زوجین را به طور فزاینده افزایش داده و به شدت  بنیان‌های خانواده را دچار صدمه کرده است. لذا، هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر شاخص فلاکت بر طلاق در ایران می‌باشد.
روش: این تحقیق به بررسی تاثیر شاخص فلاکت بر طلاق در ایران در طول دوره زمانی 1359-1394 با استفاده از روش خودرگرسیون با وقفه‌های گسترده ARDL پرداخته است.
یافته‌ها: شاخص فلاکت در کوتاه مدت تاثیر معناداری بر طلاق در ایران ندارد، ولی در بلند مدت تاثیر مستقیم و معنادار بر طلاق دارد. هم‌چنین، درآمد سرانه حقیقی، شهرنشینی و مخارج خانوارها در کوتاه مدت و بلندمدت اثر مستقیم و معناداری بر طلاق در ایران دارند. نتایج به دست آمده از برآورد مدل تصحیح خطا نشاد داد که رابطه بلندمدت بین متغیرها وجود دارد و ضریب تصحیح خطا نیز معادل 65/0- می‌باشد که نشان می‌دهد مدل کوتاه مدت در هر دوره 65 درصد خطاها را تعدیل می کند تا به مدل بلند مدت برسد.
بحث: با توجه به تأثیر مستقیم و معنادار شاخص فلاکت بر طلاق در ایران در بلندمدت، با کنترل تورم و کاهش بیکاری می‌توان فشار ناشی از این دو متغیر را کاهش داد و به ثبات و پایداری خانوده‌ها از بعد اقتصادی کمک کرد.
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: آسیبهای اجتماعی
دریافت: 1397/2/7 | پذیرش: 1397/11/23 | انتشار: 1398/1/26