دوره 16، شماره 60 - ( 3-1395 )                   جلد 16 شماره 60 صفحات 167-137 | برگشت به فهرست نسخه ها

khedri B, Mohammadzadeh aghdam A M A, Momeni Masoleh F S. (2016). The Effective Factors of Curroption in Governmental Organizations of Sanandaj City. refahj. 16(60), 137-167.
خدری بهزاد، محمدزاده اقدم عبدالله، مومنی ماسوله فریده سادات. عوامل اجتماعی مؤثر بر فساد اداری در سازمانهای دولتی شهرستان سنندج رفاه اجتماعی 1395; 16 (60) :167-137

مقدمه: فساد اداری، به‌عنوان یک آسیب اجتماعی باعث کاهش رشد و توسعه اقتصادی، افزایش شکاف طبقاتی و فقر، افول سرمایه اجتماعی و کاهش مشروعیت دولت می‌شود. هدف از این پژوهش بررسی عوامل اجتماعی مؤثر بر بروز فساد اداری در دستگاههای دولتی است.

روش: پژوهش حاضر با روش پیمایش در بین کارمندان و مدیران سازمانهای اداری شهرستان سنندج صورت گرفته است. از آنجایی کل تعداد کارمندان ادارات این شهرستان 2893 نفر می باشند، با استفاده از فرمول کوکران 288 انتخاب شدند. لازم به ذکر است که اعتبار پرسشنامه با روش اعتبار محتوی (نظرات متخصصان) برآورد شده است. ابزار تحقیق پرسشنامه خودساخته محقق بوده که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ (83/0) تایید شده است.

یافته‌ها: یافته‌های توصیفی به‌دست آمده نشان می‌دهد، میانگین فساد اداری 30/22 بوده که در سطح پایینی است. آنچه که در بخش توصیفی از اهمیت به‌سزایی برخوردار است، میانگین کیفیت زندگی کاری بوده که در سطح پایینی است و اغلب مدیران و کارکنان ابراز نارضایتی نموده‌اند (33/9).

میانگین نظارت و کنترل در سازمانها (41/23) و میانگین باورهای دینی در سطح بالا بوده است (72/25). همچنین مشخص شد که میانگین تعهد سازمانی کارکنان نسبت به سازمان در سطح متوسطی است(31/16). بین تحصیلات، باورها و ارزشهای دینی، ضعف فرهنگ سازمانی، روابط خویشاوندی و کیفیت زندگی کاری با فساد اداری رابطه مستقیم وجود دارد. همچنین نظارت و کنترل اجتماعی با فساد اداری رابطه معکوس دارد. نتایج رگرسیون چند متغیره نیز نشان داد که 37% از تغییرات متغیر وابسته توسط متغیرهای مستقل تبیین شده است.

بحث: فرهنگ سازمانی نقشی موثر در پیش‌بینی فساد اداری در سازمانهای دولتی دارد، به نظر می‌رسد که تأثیر روابط خویشاوندی و ضعف در اعتقاد به باورها و ارزشها و همچنین فقدان نظارت و کنترل مؤثر و کارآمد، نتیجه فقدان یک فرهنگ سازمانی منسجم باشد، علاوه بر آن با افزایش سطوح کیفیت زندگی می‌توان، میزان فساد اداری در سازمانها را به حداقل رساند. همچنین بهبود و افزایش پاسخگویی به ارباب رجوع و تقویت نهادهای نظارتی جامعه مدنی در قبال تصمیمات، از مهم‌ترین راهکارهای ارائه شده جهت پیشگیری از فساد اداری است. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش و با الهام از نظریه کارکردگرایی ساختاری پارسونز، برای هریک از متغیرهای این پژوهش در چارچوب خرده نظامهای اجتماعی مطرح شده توسط پارسونز در سیستم اجتماعی بزرگتر راهکارهای مقابله با فساد اداری، طراحی می‌شوند.

دریافت: 1395/3/16 | پذیرش: 1395/3/16 | انتشار: 1395/3/16

1. ادیب، م. ح. (1384). جامعه‌شناسی ایران، تهران: انتشارات هشت بهشت.
2. حدادیان، ع. (1383). طرق پیشگیری از تخلفات كارمندان دولت. پایان‌نامه کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مركزی، تهران، ص46-57.
3. حسینی، ح. و فرهادی نژاد، م. (1380). بررسی فساد اداری و روشهای كنترل آن. مجله مدرس، دوره پنجم، شماره 1. ص 37-54
4. خلف‌خانی، م. (1388). بررسی رابطه بین سرمایه اجتماعی با فساد اداری. فصلنامه راهبرد، سال هجدهم، شماره52، ص 39-55.
5. زاهدی، ش. ا. س. و محمد نبی، س. و شهبازی، م. (1388). بررسی عوامل مؤثر بر كاهش فساد اداری. فصلنامه مدیریت فرهنگ سازمانی، سال هفتم، شماره 20، ص 29-55.
6. عابدی، ح. و جعفری. ا. (1389). مقایسه ادراكات، تجربیات و نگرش¬های كاركنان زن و مرد نسبت به فساد/سلامت اداری. فصلنامه مدیریت راهبردی، سال سوم، شماره3، ص101-119.
7. عظیمی، ح.، عطافر، ع. و شائمی، ع. (1389). بررسی عوامل مدیریتی و سازمانی مؤثر بر فساد اداری و مالی. مجله اندیشه مدیریت راهبردی، سال چهارم، شماره2، ص129-147.
8. فرهادی ن‍‍ژاد، م. و لگزیان، م. (1390). پیمایشی طولی در زمینه علل فساد اداری (1378-1388). مجله چشم انداز مدیریتی، سال دوم، شماره 8، ص 45-60.
9. محمدزاده، ع. (1384). مدیریت توسعه. تهران: انتشارات سمت.