دوره 15، شماره 57 - ( 4-1394 )                   جلد 15 شماره 57 صفحات 229-205 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arshi M, Javadi S M H, Takaffoli M, Norouzi S. (2015). Evaluating Village Kindergarten’s Services in Province by IECD Indexes. refahj. 15(57), 205-229.
عرشی ملیحه، جوادی محمدحسین، تکفلی مرضیه، نوروزی سارا. ارزیابی خدمات ارائه‌شده در روستامهدهای (مشارکتی و غیرمشارکتی) کشور بر اساس شاخص های رشد و تکامل یکپارچه کودکان خردسال (IECD) رفاه اجتماعی 1394; 15 (57) :229-205

مقدمه: لزوم جامع‌نگری در برنامه‌های مرتبط با کودکان، امروزه به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین محورهای فکری دیده می‌شود. از همین‌رو سازمان بهزیستی اقدام به راه‌اندازی روستامهد در بسیاری از مناطق کشور نموده است. هدف پژوهش حاضر، شناخت کیفیت خدمات ارائه شده در روستامهدها براساس شاخصهای رشد و تکامل یکپارچه کودکان خردسال (IECD) است.

روش: این مطالعه با روش پیمایش در بین 123 روستامهد از میان 3 استان کشور و 219 والدین و 149 مربی با روش نمونه‌گیری سهمیه‌ای انجام شده است. ابزار سنجش، پرسشنامه‌ای شامل چک لیستی براساس شاخصهای IECD بوده که با مصاحبه حضوری تکمیل شد.

یافته‌ها: بیش از دو سوم مهدکودکها از لحاظ امکانات کلی (آموزشی، بهداشتی، تفریحی و رفاهی) در سطح پایینی قرار دارند. میانگین مشارکت والدین در برنامه‌های مهدکودک پایین‌تر از متوسط است اما در شاخصهای آموزش نظیر تعداد مربی، محتوا و برنامه آموزشی بالاتر از میانگین استاندارد قرار دارد. در مواردی چون کل مقیاس آموزش، اختلاف معناداری بین میانگین مهدهای مشارکتی (بهزیستی و یونیسف) و مهدهای غیرمشارکتی وجود ندارد. اما از لحاظ میزان پوشش کل کودکان روستا نسبت به کودکان ثبت‌نامی، مهدکودکهای مشارکتی پوشش بالاتری دارند.

بحث: روستامهدها از نظر آموزشی در وضعیت نسبتاً مناسبی قرار دارند، اما از نظر امکانات رفاهی، بهداشتی و تفریحی پایین‌تر از سطح استاندارد هستند. لذا روستامهدها نیاز به حمایت اقتصادی و یا آموزش برای حمایت‌یابی و همچنین نیاز به نظارت بیشتری دارند.

دریافت: 1394/7/4 | پذیرش: 1394/7/4 | انتشار: 1394/7/4