دوره 13، شماره 49 - ( 4-1392 )                   جلد 13 شماره 49 صفحات 212-181 | برگشت به فهرست نسخه ها

Navaei Lavasani M, Sediq Sarvestani R, Zahedi Mazandarany M J. (2013). Feeling Justice and Its Social Factors. refahj. 13(49), 181-212.
نوایی لواسانی محمود، صدیق سروستانی رحمت‌اله، زاهدی مازندرانی محمدجواد. احساس عدالت و عوامل اجتماعی مرتبط با آن رفاه اجتماعی 1392; 13 (49) :212-181

مقدمه: عدالت از مفاهیم بنیادی زندگی اجتماعی انسان است. در این مطالعه، با استفاده از نظریۀ عدالت جان راولز، عدالت به سه متغیر آزادی‌های اساسی برابر و فرصت‌های اجتماعی برابر و اصل تمایز تفکیک شده و نگرش افراد به این متغیرها سنجش شده است.

روش: این تحقیق با روش پیمایشی انجام شد و واحد تحلیل آن فرد است. جامعۀ آماری را افراد ۱۸ سال و بزرگتر ساکن شهر تهران تشکیل دادند که با استفاده از فرمول کوکران ۴۲۸ نفر برای نمونه انتخاب شدند. نمونه‌گیری از همۀ مناطق ۲۲گانۀ شهر تهران، متناسب با حجم آن‌ها به صورت تصادفی انجام و با استفاده از پرسش‌نامه و به شیوۀ مصاحبه، اطلاعات مدنظر گردآوری شد. از آزمون تی، همبستگی و رگرسیون برای بررسی دادهها استفاده شد.

یافته‌ها: میانگین احساس عدالت در میان پاسخ‌گویان ۱۰/۷۹۶ بود که بیشتر از حد متوسط شاخص (۸/۳۳۵) است. بین احساس عدالت و پایگاه اجتماعی اقتصادی افراد، احساس محرومیت نسبی و میزان احساس عدالت و بین جهت‌گیری ارزشی افراد و میزان احساس عدالت رابطه وجود دارد. بین احساس عدالت و احساس عزت نفس هم‌بستگی ضعیفی به دست آمد.

بحث: اگر قرار است اصول عدالت مطابق قراردادی عمومی شکل گیرد، برای برقراری احساس عدالتی متوازن در جامعه، باید همۀ افراد فارغ از پایگاه اجتماعی اقتصادی، این مقدمات و اصول و نحوۀ اجرای آن را بپذیرند.

دریافت: 1392/12/9 | پذیرش: 1392/12/9 | انتشار: 1392/12/9