چکیده: (2842 مشاهده)
مقدمه: فرایند نوسازی و جهانیشدن و تغییرات نظام ارزشی بهتدریج زمینه بروز الگوهای نوین و نامتعارفی از روابط را در میان بخشی از جوانان ایرانی فراهم کرده است. در این میان یکی از افراطیترین اشکال روابط پیش از ازدواج، پیدایش الگوهای همخانگی است. در کشور ما، به دلیل مغایرت این موضوع با هنجارها و ارزشهای جامعه، تحقیقات اندکی صورت گرفته است. این پژوهش به دنبال فهم عمیق تجارب و چالشهای دختران با سابقه هم خانگی است.
روش: روش مطالعه حاضر از نوع پدیدارشناسی بود. بر اساس روش نمونهگیری هدفمند و نیز معیار اشباع نظری، 16 نفر از دختران با تجربه همخانگی ساکن شهر تهران در سال 97 در این مطالعه شرکت داشتهاند. برای گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه نیمهساختارمند عمیق و برای تحلیل اطلاعات از تحلیل تماتیک استفاده شده است.
یافته: تحلیل اطلاعات بهدستآمده از مصاحبهها هشت مضمون اصلی را آشکار کرد: احساس برابری جنسیتی و استقلال و آزادی عمل در عرصه تعادل جنسیتی؛ نگرش منفی به ازدواج؛ تغییر نگرش به باکرگی و نقشهای جنسیتی؛ طرد و انزوای اجتماعی؛ ترس از افشای رابطه؛ نبود احساس امنیت در رابطه؛ نگرانی از بارداری؛ پرخطر و خشونتآمیز بودن رفتارها.
بحث: نتایج پژوهش حاضر نشان داد که افراد مشارکتکننده در کنار احساس برابری جنسیتی و استقلال و آزادی عمل بیشتر و تغییر نگرش به نقشهای جنسیتی، با چالشهایی جدی از جمله انگ و طرد اجتماعی، کاهش سرمایه اجتماعی، احساس ناامنی، رفتارهای پرخطر (مصرف مواد و سیگار و...) و خشونت مواجه بودهاند.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
آسیبهای اجتماعی دریافت: 1398/12/10 | پذیرش: 1399/7/1 | انتشار: 1400/2/27
ارسال پیام به نویسنده مسئول