طرح مسأله : طرح مسئله :رفاه اجتماعی بهعنوان مجموعهای سازمانیافته از قوانین، مقررات، برنامهها و سیاستها که در قالب موسسات رفاه و نهادهای اجتماعی به منظور پاسخگویی به نیازهای مادی و معنوی و تامین سعادت انسان ارائه میشود، یکی از جنجالبرانگیزترین موضوعاتی است که پیرامون آن مباحث و آراء گوناگونی ابراز شده است. از طرف دیگر با توجه به سطح توسعهیافتگی ملل، رژیمهای رفاهی مختلقی در جهان معاصر ظهور کردهاند. در این نوشتار ابتدا با توجه مفهوم کالاییزدایی ( decomodification ) به بررسی و تحلیل انواع رژیمهای رفاهی با تاکید بر دولت رفاه میپردازیم و در ادامه جایگاه نظام رفاهی ایران بررسی میشود .
روش: نوشتار حاضر، تحلیلی ـ توصیفی و مبتنی بر نظریههای اقتصاد رفاه و اقتصاد بخش عمومی بوده و در آن از منابع کتابخانهای استفاده شده است .
نتایج: بین رفاه اجتماعی و سطح توسعهیافتگی یک کشور این ـ همانی وجود دارد. سه نوع رژیم رفاهی در حال حاضر قابل تشخیص است که عبارتاند از دو رژیم فرا رفاهی عدم تامین و تامین غیررسمی و دیگری رژیم دولت رفاه. رژیم اخیر خود شامل سه رویکرد پسماندی، مشارکتی و حداکثری است که این تقسیمبندی مبتنی بر نظریه همگرایی است. به رغم انتقاداتی که از رژیم دولت رفاه صورت گرفته این رژیم به عنوان کارآمدترین رژیم در ایجاد رفاه حداقلی ابناء شناخته شده است. رژیم رفاهی در ایران رژیم دولت رفاه نیست .
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |