چکیده: (226 مشاهده)
مقدمه: تابآوری افراد و گروهها را قادر میسازد نهتنها هویت خود را در مواجهه با موقعیتهای غیرمعمول حفظ کنند، بلکه بهطور بالقوه از چنین موقعیتهای قویتر بیرون بیایند. تابآوری در ارتباط با گروههای مختلفی به کاربرده شدهاست که یکی از آنها بازنشستگان هستند. بهدلیل ویژگیهای دوره بازنشستگی همچون از دستدادن نقش شغلی و افزایش نیاز به خدمات، توجه به تابآوری در این دوره از زندگی ضروری است. بر این مبنا هدف این پژوهش، طراحی الگوی تابآوری در دوره بازنشستگی است.
روش: این پژوهش کیفی و از نظر هدف کاربردی است. استراتژی پژوهش تفسیری و بر مبنای تحلیل مضمون است. جمعیت مطالعه خبرگان حوزه تأمین اجتماعیاند که 24 نفر به شیوه نمونهگیری گلولهبرفی و هدفمند انتخاب شدهاست. از روش تحلیل مضمون برای تحلیل دادهها استفاده شدهاست.
یافتهها: نتایج بیست و دو کد سازماندهنده بهمنظور تابآوری بازنشستگان در یک الگوی سه سطحی کلان، میانه و خرد را نشانمیدهد. در این الگو، بازنشستگی در سطح کلان بازتابدهنده ارزشها و سیاستهای جامعه در ارتباط با بازنشستگان، شرایط حاکم بر بازار کار و سیاستهای نهادهای است که آحاد جمعیت را در بر میگیرد. در سطح میانه الگو نشاندهنده واحدهای رستهای نظیر سازمانها و گروههای است که برای پیگیری اهداف معین سامانیافتهاند. سطح خرد الگو، شامل مجموعه از باورها، سبکهای مقابلهای، منابع و پارههای از تعاملهای رودررو در نهادهای خرد و ظرفیتهای فردی بازنشستگان است.
بحث: بهمنظور پیادهسازی و کاربست الگو تابآوری بازنشستگی لازم است سازمانهای تأمین اجتماعی با دستگاه دیگر ائتلاف و خدمات جامع، کافی و لایهبندی شده را برای بازنشستگان فراهم کنند.
شمارهی مقاله: 8
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1403/5/1 | پذیرش: 1403/8/30 | انتشار: 1404/1/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول