چکیده: (1038 مشاهده)
مقدمه: اهمیت و تأثیر تأمین اجتماعی بر متغیرهای اقتصادی یکی از موضوعاتی است که در سالهای اخیر موردمطالعه قرار گرفته است. بیشتر این مطالعات تأثیر مصارف تأمین اجتماعی بر متغیرهای اقتصادی را بررسی کردهاند. درحالیکه تأمین اجتماعی از دو بخش منابع و مصارف تشکیل شده است که بررسی و مقایسه اثرگذاری هر دو بخش باید موردتوجه قرار گیرد. در این مطالعه تأثیر منابع و مصارف تأمین اجتماعی بر رشد اقتصادی و اشتغال در ایران در دوره 1367 تا 1399 بررسی شده است.
روش: این مطالعه با استفاده از الگوی خودهمبستگی برداری ساختاری (SVAR) تأثیر منابع و مصارف تأمین اجتماعی بر رشد اقتصادی و اشتغال را بررسی کرده است. برای برآورد پارامترهای فرم ساختاری و شناسایی الگو خودهمبستگی برداری ساختاری نیز از الگو AB (تجزیه پسران و شین) استفاده شده است.
یافتهها: رشد اقتصادی در واکنش به تکانه منابع بیمهای، در ابتدا بهاندازه 011/0 درصد کاهش و در ادامه افزایش مییابد، اما در واکنش به تکانه منابع بیمه بیکاری ابتدا 015/0 درصد افزایش و سپس کاهش مییابد. واکنش رشد اقتصادی به تکانه مصارف بیمهای و تکانه مصارف بیمه بیکاری افزایشی است. در واکنش به تکانه مصارف بیمهای 011/0 درصد و در واکنش به تکانه مصارف بیمه بیکاری 005/0 افزایش مییابد. اشتغال در واکنش به تکانه مصارف بیمهای در ابتدا به میزان 014/0 افزایش داشته و در ادامه کاهش مییابد، اما در واکنش به تکانه مصارف بیمه بیکاری ابتدا کاهش 005/0 داشته و سپس روند افزایشی خواهد داشت.
بحث: افزایش منابع تأمین اجتماعی از طریق حق بیمه باید با حساسیت بالای انجام شود تا آثار نامطلوبی بهخصوص در کوتاهمدت بر رشد و اشتغال نداشته باشد. برای افزایش منابع تأمین اجتماعی، توجه به منابع بیمه بیکاری میتواند تأثیر بهمراتب بهتری داشته باشد. هماهنگی نظام تأمین اجتماعی با سیاستهای کلان اقتصادی در شرایط مختلف اقتصادی میتواند موجب افزایش کارایی این نظام در اقتصاد شود.
شمارهی مقاله: 3
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
نظام بیمه و تامین اجتماعی دریافت: 1402/2/23 | پذیرش: 1402/7/12 | انتشار: 1402/11/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول