دوره 24، شماره 92 - ( 2-1403 )                   جلد 24 شماره 92 صفحات 116-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.ATU.REC.1399.079

Zahabi E, Naficy N, Ahmadnia S. (2024). Pregnancy and Inequality: Embryo to Newborn in the Womb of Health System. refahj. 24(92), : 3
ذهبی الناز، نفیسی نهال، احمدنیا شیرین. بارداری و نابرابری: از نطفه تا نوزاد در زهدان نظام سلامت رفاه اجتماعی 1403; 24 (92) :116-79

مقدمه: در یک سدۀ گذشته، گفتمان‌ پزشکی‌ یا «پزشکی‌شدن» نقش مهمی در شکل دادن به معناها و تجربه‌های بارداری و زایمان داشته است. در این پژوهش بخشی از سازوکارهای نظام سلامت در رابطه با بارداری و زایمان در بستر اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ایران امروز مورد مطالعه قرار گرفته است.
روش: این تحقیق به صورت مردم‌نگاری چندمیدانه و مصاحبه‌های انفرادی و گروهی در دو بیمارستان دولتی و خصوصی و چند مرکز درمانی دیگر در مناطق مختلف تهران و فضاهای مجازی مرتبط با آنها در طول یک سال (1400-1399) انجام شده است. یافته‌های این پژوهش حاصل تحلیل مضمون با استفاده از کدگذاری تم‌های حاصل از یافته‌هاست.
یافته‌ها:  بیمارستان بخشی از نظام طبقاتی، سلسله مراتبی، و نامتوازن جامعه خارج از بیمارستان را نمایندگی می‌کند. بدن باردار در فرایند مراجعه تا زایمان بر اساس طبقه اقتصادی و فرهنگی که در آن قرار گرفته با انواع متفاوتی از قضاوت‌ها روبرو می‌گردد. رویت‌پذیری و ابژه شدن بدن باردار نیز بسته به نوع بیمارستان و هزینه‌های پرداخت‌شده متفاوت است. تفاوت در سرمایه‌های اقتصادی و فرهنگی و نامتوازن بودن دسترسی به اطلاعات همچنین دیدگاه و تصمیم‌های خانواده‌ها در مورد تاریخ تولد، مراقبت-های بارداری، فرایند زایمان، و جنین‌های «ناسالم» و «غیرعادی» را تحت تاثیر قرار می‌دهد.
بحث: اکثر جامعه‌شناسان پزشکی پذیرفته‌اند که پیوندی بین طبقه اجتماعی و سلامت وجود دارد. تحقیق حاضر به وضوح نشان می‌دهد که زنان باردار یک طبقه متجانس اجتماعی نیستند و با توجه به تقاطع شرایطی که در آن قرار گرفته‌اند به پرورش نوعی از ملت نابرابر هدایت می‌شوند که مختصات آن در نخستین قدم در کمیت و کیفیت برخورداری از خدمات نظام سلامت بروز می‌یابد.

نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: نابرابری سلامت
دریافت: 1402/1/17 | پذیرش: 1402/8/20 | انتشار: 1403/2/14