چکیده: (1426 مشاهده)
مقدمه: رفاه اجتماعی همواره یکی از موضوعات موردتوجه در کشورهای توسعهیافته و درحالتوسعه برای بررسی عملکرد سیاستگذاران و برنامهریزان اقتصادی است که میتواند تحتتأثیر عوامل بسیاری قرار گیرد. یکی از عوامل مؤثر بر وضعیت و شرایط زندگی مردم، شهرنشینی و مهاجرت از روستا به شهر است.
روش: در این پژوهش به بررسی تأثیر غیرخطی شهرنشینی بر رفاه استانهای ایران در بازه زمانی 1390-1398 با استفاده از روش دادههای تابلویی پویا پرداخته شده است. علاوه بر متغیر شهرنشینی، متغیرهای دیگری چون متوسط درآمد خانوار و سطح اشتغال بزرگسالان نیز موردبررسی قرار گرفته است.
یافتهها: بین شهرنشینی و رفاه اجتماعی رابطه U وارون برقرار است. بهعبارتدیگر با افزایش شهرنشینی سطح رفاه در ابتدا افزایش مییابد ولی از یک سطح حداکثری به بعد دچار نزول و کاهش میشود. متغیرهای متوسط درآمد خانوار و سطح اشتغال بزرگسالان نیز دارای رابطه مثبت و مستقیم با رفاه اجتماعی در سطح استانها هستند.
بحث: سکونت در شهرها الزاماً سطح رفاه را افزایش نخواهد داد، بنابراین برای جلوگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها و افزایش حاشیهنشینی و تحتالشعاع قرارگرفتن رفاه مردم ساکن شهرها باید سطح امکانات بهداشتی، آموزشی، اشتغال و بهطورکلی رفاه در سطح روستاها و مناطق غیرشهری افزایش یابد.
شمارهی مقاله: 2
نوع مطالعه:
روشی 1 |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1401/11/22 | پذیرش: 1403/2/17 | انتشار: 1403/4/10
ارسال پیام به نویسنده مسئول