چکیده: (3237 مشاهده)
مقدمه: رفتارهای پرخطر ذیل مسائل اجتماعی، در همه جوامع و در گروههای سنی و جنسی مختلف دارای رشد تصاعدی بوده است. این رفتارها عمدی بوده و فرد، کنترل چندانی بر عوارض احتمالی آن ندارد؛ مانند مصرف سیگار، الکل، مواد مخدر، داروهای روانگردان و انجام رفتارهای زودهنگام جنسی. هدف از این مطالعه، تحلیل راهبردهای مراقبت و پیشگیری خانوادهمحور از مواجهه با رفتارهای پرخطر است.
روش: این پژوهش دارای پارادایم تفسیری بوده و از حیث مبنا، پژوهشی کیفی است. تکنیک گردآوری دادهها، مصاحبه عمیق نیمهساختاریافته است. برای تجزیهوتحلیل دادهها و بهمنظور دستیابی به نظریه نهایی از روش نظریه زمینهای، با روند کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده شده است. مشارکتکنندگان مشتمل بر خانوادههای تبریزی بوده که از طریق نمونهگیری هدفمند انتخاب شده و با مشارکت 26 خانواده، اشباع نظری حاصل شد.
یافتهها: خانوادهها در تلاشی مستمر و بیوقفه برای مراقبت از فرزندان هستند تا کودکان بهدوراز آسیبها، پرورش یافته و گرفتار رفتارهای پرخطر نشوند. خانوادههـا برای مراقبت از بروز رفتارهای پرخطر از الگوی سهگانه ذیل تبعیت میکنند: 1- راهبرد مراقبتی ناکارآمد (فاقد راهبرد مؤثر)؛ 2- راهبرد مراقبتی دفعتی؛ 3- راهبرد مراقبتی فرایندی.
بحث: راهبردهای مراقبتی تحتتأثیر افکار، نگرشها و تجاربِ تمام اعضای خانواده، خلق، پرورده و متکامل میشوند. در خانوادههایی که برای مقابله با مسائل مهم و مدتدار مانند رفتارهای پرخطر توان تصمیمگیری نباشد، راهبردی نیز خلق نخواهد شد. راهبردهای مراقبتی کارآمد در اثر آموزش و جامعهپذیری شکل میگیرند.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
سلامت اجتماعی دریافت: 1400/4/29 | پذیرش: 1401/2/4 | انتشار: 1401/5/17
ارسال پیام به نویسنده مسئول