چکیده: (1878 مشاهده)
مقدمه: سلامت یکی از شاخصهای اصلی توسعهیافتگی در هر کشوری محسوب میشود و سرمایهگذاری در این بخش تأثیر مستقیم بر رفاه جامعه و رشد اقتصادی دارد. کمبود و نارسایی در ارائه خدمات سلامت از نشانههای ضعف دولتها محسوب میشود. ازاینرو بررسی عملکرد دولتها بر بخش سلامت، از اهمیت خاصی برخوردار است. پژوهش حاضر به بررسی اثر زیرشاخصهای حکمرانی بر هزینههای سلامت برای دو گروه از کشورهای با درآمد و با درآمد بالا پرداخته است.
روش: برای انجام این پژوهش از مدل دادههای ترکیبی از نوع متوازن استفاده شد. هزینه سلامت کل بهعنوان متغیر وابسته و زیرشاخصهای حکمرانی شامل شش زیرشاخص بهعنوان متغیرهای مستقل و شاخص توسعه انسانی بهعنوان متغیر کنترل مورداستفاده قرار گرفتند. برای انجام محاسبات از نرمافزار Eviews10 بهره گرفتیم.
یافتهها: یافتهها در گروه کشورهای پاییندرآمدی اثر زیرشاخصهای حکمرانی بر هزینههای سلامت را تأیید کرد. بعلاوه همه ضرایب متغیرها در گروه با درآمد بالا در سطح اطمینان 90 درصد معنادار بوده است. به این معنی که هرچه شاخص حکمرانی از وضعیت بهتری برخوردار باشد هزینههای سلامت افزایش مییابد. الگوی مورداستفاده در پژوهش نیز از برازش مناسب برخوردار بود.
بحث: با استدلال از نتایج پژوهش، به نظام حکمرانی کشورهای با درآمد پایین که دارای ضعف در حکمرانی هستند توصیه میشود که برای کاهش بیثباتیهای سیاسی و کاهش قوانین بازدارنده بیشتر تلاش کنند. بعلاوه اینکه رفع موانع تجاری و ایجاد محیط رقابتی در این کشورها موضوعی کلیدی و اجتنابناپذیر است.
طبقهبندی (JEL): I18, O57
شمارهی مقاله: 10
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
هزینه و مخارج سلامت دریافت: 1400/3/31 | پذیرش: 1401/2/4 | انتشار: 1401/8/22
ارسال پیام به نویسنده مسئول