دوره 21، شماره 83 - ( 12-1400 )                   جلد 21 شماره 83 صفحات 387-349 | برگشت به فهرست نسخه ها

Javadi A, Bradaran M A, Baradaran M. (2022). Relationship between Political Culture and Social Classes in Ardabil. refahj. 21(83), : 9
جوادی علی محمد، برادران محمد علی، برادران مراد. رابطه فرهنگ سیاسی و طبقات اجتماعی در شهر اردبیل رفاه اجتماعی 1400; 21 (83) :387-349

مقدمه: از عوامل تاثیرگذار بر توسعه­ی سیاسی، چگونگی جهت­گیری­هایِ نسبت نظام سیاسی و ایفای نقش سیاسی افراد آن جامعه است. این جهت­گیری­ها و کنش­های سیاسیِ افراد، ممکن است در بین طبقات اجتماعی (با توجه به سرمایه­های اقتصادی و فرهنگی) متفاوت باشد. بر این اساس تحقیق حاضر درصدد شناسایی فرهنگ سیاسی طبقات اجتماعی است.
روش: تحقیق به صورت پیمایشی و با ابزار پرسشنامه صورت گرفته است، حجم نمونه­ی 400 نفر و با روش نمونه­گیری خوشه­ای چند مرحله­ای در شهر  اردبیل در سال 1398 انجام شده است.
یافته ها:  یافته های تحقیق نشان داد که فرهنگ سیاسی طبقه­ی پایین و متوسط از نوع «محدود- تبعی» و فرهنگ سیاسی طبقه­ی بالا از نوع «تبعی- مشارکتی» است. همچنین یافته ها نشان داد که  تفاوتِ معنی­داری بین فرهنگ سیاسی طبقه­ی متوسط و پایین وجود ندارد، ولی فرهنگ سیاسی طبقه­ی بالا، تفاوت معنی­داری با فرهنگ سیاسی طبقه­ی متوسط و پایین دارد.
بحث: فرهنگ سیاسی طبقات اجتماعی در ایران گویای شکاف بین نظام سیاسی و مردم، بی اعتمادی نهادی، دوری از اقتدارگرایی و پیچیده پنداشتن موضوع سیاست است. بنابراین فرهنگ سیاسی در اذهان و اندیشه‌ها رشد یافته، ولی در بعد رفتاری و عملی عقب افتاده است که می‌تواند ناشی از «هزینه‌های فعالیت سیاسی»  باشد، و یا  ناشی از«فرهنگ سیاسی» که در طول تاریخ در ایران وجود داشته است. همچنن با توجه به اینکه فرهنگ سیاسی طبقه متوسط و پایین تفاوت معنی داری با هم ندارند و نوع فرهنگی سیاسی این طبقات محدود و تبعی است این طبقات دچار انفعال سیاسی شده و توسعه سیاسی جامعه را تحت تاثیر قرار داده است.
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: طبقات اجتماعی
دریافت: 1399/9/7 | پذیرش: 1400/10/21 | انتشار: 1400/12/25