مقدمه: نظام بیمهای ایران شامل 18 صندوق بازنشستگی است که از اجزای نظام حمایت اجتماعی هستند و حدود 68 درصد از جمعیت نیروی کار شاغل و تقریباً 46 درصد از جمعیت سالمند را تحت پوشش دارد. امروزه ازآنجاییکه صندوقهای بازنشستگی کشور از اصلیترین بازیگران حوزه اجتماعی و اقتصادی کشور به شمار میروند، بحران مربوط به آنها نیز از ابعاد گستردهتری برخوردار است. عدم اتخاذ راهبردهای مناسب در ارتباط با مدیریت این بحران ثبات حوزههای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی کشور را با مخاطراتی بسیار جدی روبهرو خواهد کرد. اما آنچه به یک نگرانی مهم واصلی برای خطمشیگذاران در حوزه تأمین اجتماعی تبدیل شده وضعیت نگرانکننده صندوقهای بازنشستگی است به صورتی که با شاخص پایداری به مرز نگرانی و هشدار رسیده و حتی در برخی از این صندوقها از این مرز عبور کردهاند. این تحقیق با هدف پایداری به بررسی مالی وضع موجود سازمان تأمین اجتماعی بهعنوان بزرگترین نهاد بیمهای کشور میپردازد.
روش: این تحقیق با استفاده از مطالعه همگروهی و با استفاده از دادههای جمعیتی و اقتصادی به برآورد توانایی مالی سازمان تأمین اجتماعی پرداخته است.
یافتهها: مهمترین چالشهای اقتصادی سازمان تأمین اجتماعی عبارت بودند از فرمول مستمری سخاوتمندانه شامل سن و سابقه بازنشستگی پایین و عدمپرداخت حقبیمههای سهم دولت.
بحث: بر اساس گزینههای امکانپذیر پیشنهادهای اصلاح بایستی در قالب اصلاح فرمول مستمری، افزایش سن و سابقه بازنشستگی و تدبیر مشارکتهای پرداختنشده دولت در پرداخت منظم سهم حق بیمه دولت تدوین شود.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
نظام بیمه و تامین اجتماعی دریافت: 1399/9/3 | پذیرش: 1399/10/10 | انتشار: 1400/1/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول