rezapour gatabi N, Rahmani Firoozjah A, abbasi asfajir A A, bijani A. (2020). Evaluation of Lifestyle Related to Cardiovascular Health of Patients Having Referred to Hospitals under the Auspices of Babol University of Medical Sciences. refahj. 20(77), 301-327. URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3706-fa.html
رضاپور گتابی نبی اله، رحمانی فیروزجاه علی، عباسی اسفجیر علی اصغر، بیژنی علی. بررسی سبک زندگی بیماران قلب و عروقی مراجعهکننده به بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل رفاه اجتماعی 1399; 20 (77) :327-301
مقدمه: در سبک زندگی مرتبط با سلامت، بیماریهایی هستند که عمدتاً در عادات روزمره مردم استوار هستند. عادتهایی که مردم را از فعالیت بازدارند و آنها را بهسوی یک رویکرد ماندگار هدایت کنند، میتواند منجر به یک سری از مسائل بهداشتی شود که خود باعث ابتلا به بیماریهای مزمن شده و عواقب تهدیدکنندهای را به دنبال داشته باشد. لذا این پژوهش با هدف بررسی سبک زندگی مرتبط با سلامت در بین بیماران قلبی و عروقی مراجعهکننده به بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شده است.
روش: در این پژوهش با 190 بیمار مبتلا به بیماریهای قلبی و عروقی که به علت فشار خون بالا، سکته قلبی، نارسائی قلبی و درد قلبی از طریق شماری در طول سه ماه انتخاب شدند، مصاحبه شد. پرسشنامه سبک زندگی از 10 قسمت شامل سلامت جسمانی، ورزش و تندرستی، کنترل وزن و کلیه، پیشگیری از بیماریها، سلامت روانشناختی، سلامت معنوی، سلامت اجتماعی، اجتناب از داروها و مواد مخدر، پیشگیری از حوادث و سلامت محیطی و پرسشنامه بیماریها از 15 سؤال تشکیل شده بود. در پایان، دادهها به کمک آزمون کایاسکوئر و تحلیل خوشهبندی مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: 7/54 درصد بیماران مرد و 3/45 درصد زن بودند. میانگین سنی آنها 51 سال با انحراف معیار 7/14± سال بود. نتایج حاصل از آزمون کایاسکوئر نشان داد که ارتباط بین دو عامل جنسیت و سبک زندگی مرتبط با سلامت بیماران قلبی و عروقی، معنادار نبوده و مرد بودن بهعنوان یک ریسک فاکتور خودش را نشان نداد. نتایج آزمون خوشهبندی نیز نشان داد تعداد زیادی از بیمارانی که از مشکلات قلبی و عروقی برخوردار بوده و به بیمارستانهای تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بابل جهت درمان مراجعه کرده بودند، سبک زندگی ضعیف داشتند و تنها تعداد کمی از آنها از سبک زندگی خوب و مناسب برخوردار بودند.
بحث: لزوم توجه و تأکید بر نقش آموزش بهداشت با هدف آشنایی بیماران با سبک زندگی مناسب باعث میشود تا از وقوع بیماریهایی مانند بیماری قلبی و عروقی بهعنوان یک عامل پیشگیریکننده جلوگیری شود.