دوره 20، شماره 79 - ( 11-1399 )                   جلد 20 شماره 79 صفحات 117-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghovati sefidsangi A, hoseyni S J, noghani dokht bahmani M. (2021). Comparison of Social Development in the Five Development plans Before and After the Islamic Revolution of Iran. refahj. 20(79), 55-117.
قوّتی سفیدسنگی علی، حسینی سید جواد، نوغانی دخت بهمنی محسن. مقایسه توسعه اجتماعی در برنامه های پنجگانه عمرانی و توسعه در قبل و بعد از انقلاب اسلامی ایران رفاه اجتماعی 1399; 20 (79) :117-55

مقدمه: توسعه فرایندی چندبعدی است  که شامل جنبه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی  می‌شود. برنامه‌‌ریزیهایی که تا کنون پیاده شده‌اند، عمدتاً کانون توجه خود را رشد اقتصادی و توسعه‌ صنعتی قرارداده و عوامل اجتماعی و فرهنگی رشد را تا حد زیادی مورد بی‌توجهی و غفلت قرار داده‌اند. در این پژوهش توسعه اجتماعی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
روش: در پژوهش حاضر از تحلیل محتوای کمی استفاده شده است. توسعه اجتماعی  با شاخصهای رفاه‌گرایانه و شاخصهای انسان‌گرایانه مورد بررسی قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش، قوانین پنج برنامه عمرانی قبل از انقلاب 1356-1327 و قوانین پنج برنامه توسعه جمهوری اسلامی ایران بعد از انقلاب اسلامی 1394-1368 بودند. به دلیل آن که جامعه آماری تحقیق، تمامی قوانین برنامه‌های عمرانی و توسعه، بود لذا نمونه‌گیری در تحقیق وجود ندارد.
یافته‌ها: در قوانین توسعه قبل و بعد انقلاب اسلامی، در بعد توسعه اجتماعی، تأکید بر شاخصهای رفاه‌گرایانه توسعه اجتماعی بوده است و شاخص انسان‌گرایانه توسعه اجتماعی در هر دوره قبل و بعد از انقلاب اسلامی مورد کم‌توجهی زیادی قرار گرفته است به شکلی که به برخی از شاخصهای انسان‌گرایانه توسعه (تکثر سیاسی و اجتماعی، برابری حقوق) هیچ توجهی نشده است.
بحث: چه در برنامه‌های قبل و چه در برنامه‌های بعد از انقلاب اسلامی، هر برنامه نسبت به برنامه قبل از رشد و توجه بیشتری به شاخصهای توسعه برخورداری بوده است. ولی آنچه مشخص است اینکه از منظر برنامه‌ریزان توسعه در ایران، توسعه اجتماعی به معنای پرداختن به یک بعد آن، و آن هم  شاخصهای قابل رویت و مادی است در صورتی که توجه نکردن به شاخص‌های انسانی خود یکی از عوامل بازدارنده توسعه است.

متن کامل [PDF 602 kb]   (1505 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2709 مشاهده)
دریافت: 1399/2/6 | پذیرش: 1399/10/16 | انتشار: 1400/1/14