چکیده: (3678 مشاهده)
مقدمه: موضوع رفاه و کاهش فقر و نابرابری همواره از مسائل مورد توجه سیاستگذاران حوزهی مسائل اجتماعی- اقتصادی میباشد، در نتیجه شوکهای برونزایی نظیر تحریم بر رفاه خانوار نیاز به بررسی جدی دارد.
روش: در این مقاله برای بررسی آثار تحریمهای یکجانبه آمریکا بر رفاه خانوارهای شهری و روستایی با استفاده از ضرب ماتریسی، میزان کالری دریافتی برای گروههای مختلف درآمدی برآورد گردید. سپس با استفاده از نتایج آن و دادههای خام طرح هزینه درآمد خانوار شاخصهای درصد فقر خانوار و ضریب جینی برای دوره 1381 تا 1397 محاسبه شد. در نهایت بر پایه نظریه «بهینه پرتو» آثار تحریمها بر رفاه خانوارها نشان داده شد.
یافتهها: پس از تشدید تحریمها بر اقتصاد ایران در سال 1389، کمبود دریافت کالری(کمتر از استاندارد) از دهک اول به سمت دهک چهارم در خانوارهای شهری و تا دهک سوم برای خانوارهای روستایی پیش رفته است. روند فقر پس از سال 1390 با تشدید تحریمها، الگوی افزایشی از خود نشان داده است. الگوی نابرابری درآمد تحت تاثیر قانون هدفمندی یارانهها تا 1392 کاهشی بوده، از سال 1392 به بعد تحت تاثیر بازار ارز و به دنبال آن بازگشت تحریمها، پیامد منفی بر رفاه خانوارهای ایرانی بجا گذاشته است.
بحث: دستیابی به اهداف اقتصادی و رفاهی نیازمند تعیین جامعه هدف برای دریافتهای حمایتی است. مقررات زدایی از بازار کسب و کار و همگرایی بین سیاستها و قوانین از مهمترین راهکارهای کاهش اثرات منفی تحریم بر شاخصهای رفاهی خانوارهای ایرانی میباشد.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1398/10/29 | پذیرش: 1399/4/3 | انتشار: 1399/7/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول