Aabzalian A, Kaffashi M, Bayangani B. (2020). Tough Ageing: A Consequence of Population Ageing in Rural Areas (A Study of Rural Areas of Badreh County, Ilam, Iran).
refahj.
20(76), 313-355.
URL:
http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3540-fa.html
چکیده: (2627 مشاهده)
مقدمه:در دهههای اخیر جمعیت جهان با چالش عمدهای تحت عنوان «سالخوردگی جمعیت» یا «سونامی سالخوردگی» مواجه شده است که ریشه در عواملی همچون کاهش نرخ رشد جمعیت و مهاجرت جوانان به شهر دارد. مشاهدات میدانی در مناطق روستایی شهرستان بدره نشان میدهد که سالخوردگی روستایی تبدیل به یک مسئله اجتماعی پنهان شده است که تاکنون مطالعه جامعی روی آن انجام نشده است. از همین رو، این پژوهش قصد دارد تا به بررسی ابعاد این پدیده بپردازد.
روش: از روش نظریه زمینهای و تکنیکهای آن از جمله مصاحبه بهعنوان تکنیک اصلی و مشاهده همراه با مشارکت و دادههای آماری بهمنزله تکنیکهای مکمل جهت جمعآوری دادهها استفاده شده است. با 21 نفر (شامل 12 زن و 9 مرد) از سالمندان 65 ساله و بالاتر ساکن در شهرستان بدره مصاحبه به عمل آمد.
یافتهها: سالمندان مناطق روستایی از نوعی سالمندی مشقتبار رنج میبرند. روابط اجتماعی اندک، فقدان سواد، وابستگی شدید اقتصادی به دیگران و نهادهای حمایتی، تنزل منزلت اجتماعی، سطح پایین سلامتی، تعلیق زمانی و تداوم شغلی مهمترین شاخصهای این نوع از سالمندی به شمار میروند.
بحث: پدیده سالمندی روستایی در شهرستان بدره با ادعاهای نظریههای غربی همچون نظریههای مشارکت، عدم مشارکت و استمرار همخوانی ندارد. چراکه در این مناطق روستایی اگرچه افراد سالخورده در حد توان خود همچنان به فعالیتهایی میپردازند که استمرار فعالیتهای قبلی آنها به شمار میرود اما این نوع از فعالیت دلالت بر دوران سالمندی موفق ندارد. اکثر این افراد ازلحاظ اقتصادی و اجتماعی وابسته به سایر اعضای خانواده خود بوده و هدف آنها از استمرار فعالیتهای خود نیز تا حد زیادی تسکین این نوع از وابستگی است.
نوع مطالعه:
روشی 1 |
موضوع مقاله:
سالمندی دریافت: 1398/9/25 | پذیرش: 1399/3/13 | انتشار: 1399/7/15
ارسال پیام به نویسنده مسئول