دوره 20، شماره 77 - ( 5-1399 )                   جلد 20 شماره 77 صفحات 104-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad Kourehpaz H, Danesh Nari H. (2020). Dual Punitive-Tolerant Approaches in Response to Drugs and Psychotropic Crimes: Discourse Analysis of “Metri Shish-o Nim: Just 6.5” Movie. refahj. 20(77), 57-104.
محمدکوره پز حسین، دانش ناری حمیدرضا. دوگانۀ رویکردهای کیفرگرا- مداراگرا در پاسخ‌‌دهی به جرایم مواد مخدر و روان‌گردان: تحلیل گفتمان فیلم «متری شیش و نیم» رفاه اجتماعی 1399; 20 (77) :104-57

مقدمه: آموزه‌های کیفرگرا-‌مداراگرا به‌عنوان دو رویکرد غالب در حوزه پاسخ‌دهی به جرایم مواد مخدر، محل تعارض گفتمانی-ارزشی دو دیدگاه مختلف است. طرفداران این دو پارادایم با برداشتهای خاص اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و انسانی تلاش می‌کنند تا انگاره‌های خویش را در نظام پاسخ‌دهی به‌عنوان گفتمان غالب هژمونیک کنند.
روش: پژوهش حاضر می‌کوشد در پرتو رویکرد تاریخی گفتمان وُداک با تأکید بر اهمیت سیاستهای کنترلی جرایم این حوزه در پرتو مفهوم کارایی کیفر و تمرکز بر تحولات گفتمانی موجود و نیز با درک زمینه‌های تاریخی-‌اجتماعی ایران، فیلم سینمایی «متری شیش و نیم» را توصیف، تحلیل و واکاوی کند.
یافته‌ها: در این فیلم، پلیس به‌مثابه نهاد تأییدکننده سیاستهای سخت‌گیرانه-‌کیفرگرایانه، بازنمایی می‌شود. با این حال، فقدان نهاد مستقل نفی‌کننده سیاستهای سخت‌گیرانه در فیلم موجب شده است تا خود مؤلف (کارگردان) از گذر ایماژها، سکانسها و دیالوگهای مختلف، کیفرگرایی در این حوزه را نقد کند. مؤلف بر پایه چهار مؤلفه گفتمانی عدم بازدارندگی اعدام و ناکارایی سیاستهای سخت‌گیرانه، تأثیر نابرابری اقتصادی در ارتکاب جرم، شکست دستگاه پلیسی-‌قضایی در شناسایی سرکردگان اصلی (سویه‌های توصیفی-‌تجربی) و کاستیهای تقنینی (سویه هنجاری)، سیاستهای کیفرگرایانه را فاقد کارکرد بازنمایی می‌کند.
بحث: اگرچه نقد کیفرگرایی توسط مؤلف هم‌سو با یافته‌های تجربی-‌علمی و منطبق بر گفتمان جریانهای انتقادی است؛ اما هم‌ذات‌پنداری افراطی مؤلف با بزهکار، تعمیم‌بخشی ناروا، احساسی کردن فضا، بی‌توجهی به رویه‌های عملی-‌قضایی و عدم درک نقش قانون‌گذار در توسعه مجازات اعدام، نشان می‌دهد که مؤلف در مقام رد سیاستهای کیفرگرایانه برخی از واقعیتها را نادیده گرفته است.

متن کامل [PDF 483 kb]   (1700 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (1553 مشاهده)
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: جرائم
دریافت: 1398/9/3 | پذیرش: 1399/5/26 | انتشار: 1399/12/16