چکیده: (5050 مشاهده)
1. ابراهیم زارع
دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشکده اقتصاد و مدیریت، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2. مهرزاد ابراهیمی
دکتر اقتصاد، دانشکده اقتصاد و مدیریت، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران (نویسندۀ مسئول).
3. عباس امینی فرد
دکتر اقتصاد، دانشکده اقتصاد و مدیریت، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
4. هاشم زارع
دکتر اقتصاد، دانشکده اقتصاد و مدیریت، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
مقدمه: یکی از اهداف مهم جوامع امروزی دستیابی به جامعهای شاد است، جامعهای که شادی مردمانش موجب ارتقای کیفیت زندگی، بهبود بازدهی نیروی کار، تقویت رشد اقتصادی و نهایتاً دستیابی به توسعه پایدار را به همراه خواهد داشت. در این راستا اندازه دولت و میزان دخالت دولت در اقتصاد میتواند بر سطح شادی جامعه اثرگذار باشد لذا هدف اصلی این مقاله بررسی نحوه اثرگذاری اندازه دولت بر شادی در کشورهای منتخب درحالتوسعه و توسعهیافته است.
روش: روششناسی این پژوهش مبتنی بر روششناسی اقتصادسنجی است. بدینصورت که بر اساس ادبیات نظری و مطالعات پیشین، مدل اقتصادسنجی بهمنظور پاسخ به فرضیههای پژوهش تصریح میشود و سپس با روشهای آمار استنباطی در مورد فرضیههای پژوهش تصمیمگیری میشود. در این پژوهش، با مدلسازی عوامل مؤثر بر شادی با تأکید بر تأثیر اندازه دولت، مدل پانل آستانهای برای کشورهای منتخب درحالتوسعه و توسعهیافته در بازه زمانی 2005-2016 برآورد شده است.
یافتهها: اندازه دولت تأثیری غیرخطی بر شادی در هر دودسته کشورهای درحالتوسعه و توسعهیافته داشته است اما نحوه اثرگذاری اندازه دولت بر شادی در این دو دسته از کشورها متفاوت بوده است. در هر دو دسته کشورهای درحالتوسعه و توسعهیافته، اندازه دولت در وضعیت دولت کوچک، تأثیر معنیداری بر شادی نداشته است اما در وضعیت دولت بزرگ، اندازه دولت تأثیری منفی بر شادی در کشورهای درحالتوسعه و تأثیری مثبت بر شادی در کشورهای توسعهیافته داشته است. همچنین نتایج مدلهای پژوهش نشاندهنده تأثیر افزایشی درآمد سرانه بر شادی و تأثیر کاهشی نرخ بیکاری و نرخ تورم بر شادی در کشورهای منتخب درحالتوسعه و توسعهیافته است.
بحث: تفاوت تأثیرگذاری اندازه دولت بر شادی در دو دسته کشورهای درحالتوسعه و توسعهیافته نشاندهنده کارآمدی سیاستهای دولت در کشورهای توسعهیافته در راستای تقویت شادی در جامعه نسبت به کشورهای درحالتوسعه است.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1398/2/1 | پذیرش: 1398/4/10 | انتشار: 1398/7/26
ارسال پیام به نویسنده مسئول