kamrani fakoor S, rasoolzadeh tabtabaei K, razaghi R, ahmadi F. (2019). Explanation of Adoptive Families’ Experiences of Adopted Children Problems: a Grounded Theory Approach.
refahj.
19(74), 167-206.
URL:
http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3339-fa.html
کامرانی فکور شهربانو، رسول زاده طباطبایی کاظم، رزاقی رضا، احمدی فضل الله. تجارب خانوادههای فرزندپذیر از مشکلات کودکان فرزندخوانده: رویکرد نظریه زمینهای رفاه اجتماعی 1398; 19 (74) :206-167
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3339-fa.html
چکیده: (4915 مشاهده)
مقدمه: با توجه به گسترش و انتخاب فرزندپذیری بهعنوان یکی از راههای تکمیل خانواده در جامعه ایران، پژوهش های اندکی در جهت شناخت مشکلات جسمی و روانشناختی کودکان فرزندخوانده انجام شده است. بنابراین، مطالعه حاضر به تبیین تجارب خانوادههای فرزندپذیر از این پدیده پرداخته است.
روش: مطالعه حاضر به روش کیفی و با رویکرد نظریه زمینهای انجام شد. مشارکتکنندگان در پژوهش را 30 نفر از خانوادههای فرزندپذیر تشکیل دادهاند. انتخاب نمونه ابتدا با روش هدفمند آغاز و تا زمان رسیدن به اشباع اطلاعات بهصورت نمونهگیری نظری ادامه یافت. ابزار جمعآوری اطلاعات مصاحبه نیمهساختاریافته و عمیق بود و مصاحبهها با روش اشتراوس و کوربین نسخه 2008 مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت.
یافتهها: از تجزیهوتحلیل دادهها شش مقوله محوری به دست آمد. «عوامل تهدیدکننده فرزندپذیری» بهعنوان پدیده در الگوی پارادایمی پژوهش حاضر آشکار شد. «مشکلات جسمی و رفتاری کودک» بهعنوان عامل علی، «ظرفیتهای کودک و محیط»، «پیشینه ناگوار کودک پیش از فرزندپذیری» و «تأثیرات کودکان با نیازهای ویژه» بهعنوان عوامل مداخلهگر و «رضایتمندی از فرزندپذیری» نیز بهعنوان پیامد این الگوی پارادایمی مشخص شد. «رویارویی مدبرانه والدینی» بهعنوان راهبرد اتخاذشده والدین فرزندپذیر در این مطالعه آشکار شد.
بحث: برای زوجینی که با ناباروری و پیامدهای منفی آن در زندگی درگیرند، فرزندپذیری میتواند بهعنوان یکی از راههای کاملکردن ساختار خانواده و تجربه نقش والدینی در نظر گرفته شود. با وجود اینکه، کودکان فرزندخوانده با مسائلی از قبیل تجربیات ناگوار آزار و غفلت پیش از فرزندپذیری، تأثیرات سوء زندگی مؤسسهای و همچنین مشکلات جسمی و روانشناختی وارد زندگی خانواده فرزندپذیر میشوند، بهکارگیری برخی راهبردهای مدبرانه رویارویی توسط والدین فرزندپذیر میتواند به موفقیت فرزندپذیری کمک کند. بهکارگیری سبکهای مواجهه مسئلهمدار، وجود شناخت و آمادگی پیش از اقدام فرزندپذیری، حلوفصل مسائل ناباروری، مذاکره و توافق والدین برای فرزندپذیری، داشتن نگرش مثبت به فرزندپذیری و وجود حمایتهای اجتماعی ازجمله این راهبردهاست.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
خانواده دریافت: 1397/11/8 | پذیرش: 1398/6/26 | انتشار: 1398/10/28
ارسال پیام به نویسنده مسئول