دوره 18، شماره 70 - ( 11-1397 )                   جلد 18 شماره 70 صفحات 239-209 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Labibi M M, Bagherian Jelodar M, Mirzakhani S. (2019). The relationship between social trust and political participation in Citizens of Gorgan. refahj. 18(70), 209-239. doi:10.29252/refahj.18.70.209
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3337-fa.html
لبیبی محمد مهدی، خوش فر غلامرضا، باقری جلودار مصطفی، میرزاخانی شهربانو. اعتماد اجتماعی و مشارکت سیاسی در شهروندان شهر گرگان رفاه اجتماعی 1397; 18 (70) :239-209 10.29252/refahj.18.70.209

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3337-fa.html


چکیده:   (4515 مشاهده)
1-محمدمهدی لبیبی؛ دکتر جامعه‌شناسی سیاسی، دانشکده علوم اجتماعی، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی، (نویسنده مسئول)،

2- غلامرضا خوش‌فر؛ دکتر جامعه‌شناسی سیاسی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران

3-مصطفی باقریان‌جلودار؛  دانشجوی دکترای جامعه‌شناسی ، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه پیام نور ساری، ساری، ایران

4- شهربانو میرزاخانی؛ کارشناس ارشد جامعه‌شناسی، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا (س)، تهران، ایران

مقدمه: موضوع اصلی این تحقیق، چگونگی پیوند میان اعتماد اجتماعی و مشارکت سیاسی است. ازآنجاکه مشارکت سیاسی به‌عنوان یکی از شاخصهای کلیدی در مفاهیم توسعه اجتماعی و سیاسی مطرح است، ضروری به نظر می‌رسد که عوامل مرتبط و تأثیرگذار بر این مفهوم به‌ویژه عامل اعتماد اجتماعی به‌عنوان یکی از عوامل مهم و ضروری وابسته به مفهوم جدید سرمایه اجتماعی، موردمطالعه و بررسی علمی قرار گیرد. بنابراین هدف اصلی تحقیق، شناخت رابطه اعتماد اجتماعی و مشارکت سیاسی است.
روش: به لحاظ روش‌شناسی، این تحقیق در زمره تحقیقات پیمایشی جای می‌گیرد که با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته در میدان پژوهش، اقدام به جمع‌آوری داده‌ها شده است. جامعه آماری تحقیق کلیه شهروندان شهر گرگان بوده که 407 نفر از شهروندان به‌عنوان نمونه آماری تعیین و با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای متناسب موردمطالعه قرار گرفتند. برای تأیید اعتبار متغیرهای تحقیق از روش اعتبار صوری و همچنین پایایی ابزار نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ که به ترتیب برای اعتماد اجتماعی (782/0) و مشارکت سیاسی (780/0) مورد تأیید واقع شده است.
یافته‌ها: نتایج حاصل از آزمون فرضیات نشان داد که بین اعتماد اجتماعی و ابعاد آن (اعتماد نهادی، اعتماد عمومی و اعتماد بین‌شخصی) با مشارکت سیاسی و ابعاد آن (رفتار انتخاباتی و مشارکت فعال) رابطه‌ای مثبت وجود دارد. و همچنین نتایج حاصل از رگرسیون بیانگر این نکته است که درمجموع 1/6 درصد از تغییرات متغیر وابسته از طریق متغیرهای مستقل تبیین می‌شود.
بحث: با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، مادامی‌که افراد به نظام حاکم، دستگاهها و سازمانهای وابسته آن، اعتماد داشته باشند، در جریان مسائل و رخدادهای سیاسی کشور، حضور و مشارکتی فعال خواهند داشت. همچنین، به‌موازات گسترش اعتماد عمومی در سطح جامعه، مشارکت افراد در حوزه‌های مختلف، من‌جمله مشارکت سیاسی افزایش می‌یابد. علاوه بر این، با توجه به نتایج به‌دست‌آمده، مشارکت سیاسی افراد تحت تأثیر روابط بین‌شخصی و اعتماد آنان نسبت به افرادی نظیر خانواده، خویشاوندان، دوستان و... نیز قرار دارد که می‌تواند رفتار یا مشارکت سیاسی فرد را در دو جهت فعال یا منفعل قرار دهد.

 
متن کامل [PDF 590 kb]   (4288 دریافت)    
نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: رفاه اجتماعی
دریافت: 1397/11/7 | پذیرش: 1397/11/7 | انتشار: 1397/11/7

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه رفاه اجتماعی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Social Welfare Quarterly

Designed & Developed by : Yektaweb