دوره 18، شماره 70 - ( 11-1397 )                   جلد 18 شماره 70 صفحات 208-181 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shirkhodaie G, Rahman A. (2019). Investigating the Effects of the Spread of Contagious Disease and Immunization of Population on Social Welfare Using Agent Based Modeling . refahj. 18(70), 181-208. doi:10.29252/refahj.18.70.181
شیرخدایی قاسم، رحمان آرش. بررسی اثرات انتشار بیماری مسری و ایمن‌سازی جمعیت بر رفاه اجتماعی با استفاده از مدل‌سازی مبتنی بر عامل رفاه اجتماعی 1397; 18 (70) :208-181 10.29252/refahj.18.70.181

1- قاسم شیرخدائی؛ کارشناس ارشد مهندسی کامپیوتر، گروه مهندسی کامپیوتر، واحد گرمسار، دانشکده فنی مهندسی، دانشگاه آزاد اسلامی،گرمسار، ایران
2- آرش رحمان؛ دکترای مهندسی کامپیوتر، گروه مهندسی کامپیوتر، دانشکده فنی مهندسی، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران (نویسنده مسئول)

مقدمه:صاحبنظران بر این باورند که انتشار بیماریهای مسری و ایمن‌سازی جمعیت تأثیرات بسیار زیادی در سلامت و اقتصاد جوامع دارد و واکسیناسیون یکی از مؤثرترین روشهای مداخله پیشگیرانه است. هدف از مطالعه بررسی و تحلیل اثرات انتشار بیماری مسری و ایمن‌سازی جمعیت بر رفاه اجتماعی با رویکرد محاسباتی مدل‌سازی مبتنی بر عامل بود. در پژوهش سعی شد تا انتشار بیماری مسری و ایمن‌سازی در جامعه‌ای از عاملها شبیه‌سازی شود و اثرات آنها روی برخی از شاخصهای رفاهی نظیر ضریب جینی، میانگین ثروت و میزان مرگ‌ومیر ناشی از گرسنگی عاملها موردبررسی قرار گیرد.
روش: روش مدنظر در تحقیق، مدل‌سازی و شبیه‌سازی مبتنی بر عامل همراه با انجام مطالعات کتابخانه‌ای و ابزار مورداستفاده نرم‌افزار NetLogo بود. بنابراین مدلی گسترش و توسعه یافت و جامعه یکبار در شرایط عدم وجود عامل بیمار و آلودگی در محیط شبیه‌سازی شد. عوامل با توجه به سطح دید و یا میدان حرکتی که داشتند شروع به جمع‌آوری قند از محیط می‌کردند. شبیه‌سازی بعدی، جامعه‌ای شامل عوامل بیمار و یا آلوده و انتقال بیماری در بین جمعیت بود و همچنین عوامل به جمع‌آوری و مصرف منبع محیط (قند) اقدام می‌کردند. در شبیه‌سازی سوم ایمن‌سازی جمعیت (از طریق واکسیناسیون) اعمال شد تا آلودگی و انتشار بیماری کنترل شود. بدین ترتیب آزمایشهایی صورت گرفت و مشاهدات و یافته‌ها، ثبت شدند تا درنهایت مقایسه و تحلیل صورت گیرد.
یافته‌ها: وجود و انتشار بیماری مسری در جمعیت می‌تواند منجر به کاهش میانگین ثروت عاملها و افزایش میزان مرگ‌ومیر ناشی از گرسنگی و افزایش ضریب جینی (توزیع نابرابرتر ثروت) شود. لذا می‌تواند منجر به کاهش رفاه عاملها در یک جامعه مصنوعی شود. همچنین ایمن‌سازی جمعیت و کنترل بیماری با انجام واکسیناسیون می‌تواند موجب افزایش میانگین ثروت عاملها و کاهش میزان مرگ‌ومیر ناشی از گرسنگی و کاهش ضریب جینی شود. لذا می‌تواند منجر به بهبود وضعیت رفاهی عاملها در یک جامعه مصنوعی شود.
بحث: با بهره‌گیری از مدل‌سازی مبتنی بر عامل، انتشار بیماری مسری در جمعیت و ایمن‌سازی جمعیت (از طریق واکسیناسیون) شبیه‌سازی شد و در قالب آزمایشهای مختلف موردبررسی قرار گرفت و تأثیرات آنها روی توزیع ثروت، مرگ‌ومیر ناشی از گرسنگی و میانگین ثروت عاملها مشخص شد. نگاشت نتایج حاصل از محیط مصنوعی به جهان واقعی حکایت از آن دارد که انتشار بیماری مسری در جمعیت می‌تواند منجر به کاهش رفاه اجتماعی در یک جامعه شود. ایمن‌سازی جمعیت و کنترل بیماری می‌تواند منجر به بهبود رفاه در جامعه شود.
مطالعات کتابخانه‌ای انجام‌شده نیز اعتبار نتایج نشات گرفته از مدل را تأیید می‌کند. مطالعات حکایت از آن دارد که واکسیناسیون قادر است تا حد قابل‌ملاحظه‌ای مرگ‌ومیر و نابرابری را کاهش دهد. مطالعات نشان می‌دهد که بیماریهای مسری بخصوص در کشورهای کم‌درآمد، هنوز بخش قابل‌توجهی از مرگ‌ومیر را تشکیل می‌دهند. واکسیناسیون می‌تواند بار ناشی از بیماریهای مسری و هزینه‌های تحمیلی ناشی از آنها را کاهش دهد، از اختلافات در ثروت بکاهد و به توسعه اجتماعی و رشد اقتصادی نیز کمک کند. علاوه بر این، مطالعات نشان می‌دهد که کنترل بیماریهای مسری می‌تواند باعث ذخیره‌شدن ثروت برای جوامع و کشورها شود و مزایای اجتماعی و اقتصادی را به دنبال داشته باشد.

نوع مطالعه: اصیل | موضوع مقاله: سلامت اجتماعی
دریافت: 1397/11/7 | پذیرش: 1397/11/7 | انتشار: 1397/11/7