Parchami D, Ashoori Y. (2021). The Study of Social Policy in the Field of Higher Education and Employment and its Outcomes:
A Case Study of Shahid Beheshti University.
refahj.
20(79), 227-272.
URL:
http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3198-fa.html
چکیده: (2377 مشاهده)
مقدمه: سیاستگذاری، تصمیمگیری با هدف افزایش رفاه و یا حل یک مسئله اجتماعی است که چگونگی توزیع منابع و تسهیلات برای دستیابی به اهدافی خاص را مشخص میکند. وجود هماهنگی در ارکان سیاستگذاری که مؤید نظم اجتماعی است، زمینه تحقق اهداف نظام اجتماعی فراهم میکند. نهاد علم و بهویژه آموزش عالی درصدد تربیت نیروی انسانی دارای مهارتی است که متناسب با شرایط حال و آینده کشور، برخوردار از دانش و توانایی بهکارگیری آن باشد. معرف کارآمدی نظام آموزش عالی میزان انطباقپذیری آن با بازار کار است. مسئله موردبررسی این مقاله عدم هماهنگی سیاستگذاری بین بخش آموزش عالی و بخش اشتغال و پیامدهای ناشی از آن است.
روش: در این مطالعه، به اهداف و سؤالات تحقیق در دو سطح تحلیل خرد و کلان پاسخ داده شده است. در سطح کلان از شیوه تحلیل محتوا و تحلیل ثانویه به کمک آمارهای موجود و در سطح خرد، از روش پیمایش استفاده شد.
یافتهها: در سطح کلان تحلیل محتوای برنامههای توسعه پنجساله نشان داد، فقط در 7 درصد از مواد مرتبط با سیاستگذاریهای اشتغال و آموزش به رابطه هماهنگ میان این دو بخش توجه شده است. بیشترین هماهنگی در بین برنامههای توسعه، با 10.7 درصد مواد، در برنامه توسعه دوم (78-1374) قابلمشاهده است. همچنین به هر میزان در برنامههای توسعه، سیاستهای اشتغال و آموزش متناسب با یکدیگر تدوین بشود، در سالهای پس از اجرایی شدن آن، هماهنگی این دو بخش قابلمشاهده است. در سطح خرد نیز نتایج از ناهماهنگی بینبخشی گواهی میداد. حدود 40 درصد از فارغالتحصیلان دانشگاه شهید بهشتی بیکار بودند. از بین فارغالتحصیلان شاغل حدود 12 درصد تناسب بین رشته و شغل خود را خیلی کم ارزیابی کردهاند. بیکاری فارغالتحصیلان یا عدم تناسب شغل آنان با رشته و مقطع تحصیلی محصول ناهماهنگی در بین دو بخش اشتغال و آموزش عالی در کلان است و منجر به بروز مسائلی چون بیکاری تحصیلکردگان، مهاجرت متخصصان و در نتیجه اتلاف سرمایه میشود.
بحث: موج روزافزون بیکاری فارغالتحصیلان و نیرویهای متخصص در کشور حاصل این ناهماهنگی در این دو رکن نظام اجتماعی در سطح سیاستگذاری است که نهتنها ارتقای رفاه اجتماعی را به همراه نخواهد داشت، بلکه منجر به مسائلی چون بیکاری نیروی انسانی متخصص، نارضایتی اجتماعی سیاسی و تمایل به مهاجرت از کشور خواهد شد.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1397/6/23 | پذیرش: 1399/5/26 | انتشار: 1400/1/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول