Salem A A, Abounoori E, Yarmohamadi J A. (2018). Multidimensional Approach to Measuring Poverty: Theoretical Concepts and Empirical Evidence from the Iranian Economy from 1370 to 1392 Persian Calendar.
refahj.
18(68), : 1
URL:
http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3178-fa.html
سالم علی اصغر، ابو نوری اسمعیل، یار محمدی جواد عرب. رویکرد چندبُعدی به اندازهگیری فقر؛ مفاهیم نظری و شواهد تجربی از اقتصاد ایران در طول سالهای 92-1370 رفاه اجتماعی 1397; 18 (68) :41-9
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-3178-fa.html
چکیده: (4523 مشاهده)
مقدمه: فقر پدیدهای است چندوجهی که بررسی و تحلیل کلیه وجوه و ابعاد آن، لازمه شناخت دقیق آن است. در گذشته فقر تنها از رویکرد درآمدی اندازهگیری میشد، اما این رویکرد سایر نمودهای فقر را در نظر نمیگیرد. بهعنوانمثال ممکن است فردی ازنظر درآمدی فقیر نباشد اما مجبور باشد بخش عمدهای از درآمد خود را صرف بیماری صعبالعلاج خود کند. رویکرد چندبعدی به اندازهگیری فقر (بهجای رویکرد درآمدی)، ماهیت چندوجهی آن را در نظر میگیرد. راههای متفاوتی برای بهحساب آوردن ماهیت چندبعدی فقر در ارائه شاخص فقر تاکنون معرفی شده است که ازجمله آنها میتوان به داشبورد متغیرها، شاخصهای ترکیبی، نمودارهای ون، رویکرد تسلط، رویکرد آماری، رویکرد فازی و رویکرد شمارش اشاره کرد.
روش: روش الکیر و فوستر، بهعنوان یکی از پرکاربردترین روشهای اندازهگیری فقر چندبعدی روشی مبتنی بر شمارش است که توسط سازمان ملل متحد برای تولید شاخص فقر چندبعدی جهانی مورد استفاده قرار میگیرد و در این تحقیق نیز مورد استفاده قرار گرفته است. برای دستیابی به شاخص فقر چندبعدی، 10 شاخص در سه بُعد آموزش، سلامت و تسهیلات زندگی مورد بررسی قرار گرفت. با در نظر گرفتن وزن یکسان برای هر بعد و وزن یکسان برای هریک از شاخصهای درون هر بعد، خانواری فقیر تشخیص داده شد که در بیش از یکسوم شاخصها محروم باشد (حدثانی). آنگاه پس از شناسایی افراد فقیر توابع تجمیع مرسوم با تعدیلاتی اعمال شده و شاخصهای فقر الکیر و فوستر محاسبه شدند. در این تحقیق روش الکیر و فوستر روی دادههای مستخرج از طرح هزینه – درآمد خانوارهای شهری و روستایی ایران در سالهای 1370 تا 1392 به کار بسته شده است.
یافتهها: نسبت سرشمار تعدیلشده در دوره موردبررسی در مناطق روستایی از 4/35 درصد به 1/10 درصد و در مناطق شهری از 3/13 درصد به 5/9 درصد کاهش یافته است. این کاهشها بهواسطه کاهش شیوع و شدت فقر بهصورت همزمان بوده است. استنباط آماری انجامشده روی نسبت سرشمار تعدیلشده حاکی از آن است که اختلاف بین این شاخص در مناطق شهری و روستایی در تمام سالها در سطح اطمینان 95 درصد، معنیدار و اختلاف شاخص با مقادیر سال قبل آن نیز برای اغلب سالها چه در مناطق شهری و چه در مناطق روستایی، معنیدار بوده است.
بحث: محاسبه شاخص الکیر فوستر نشان داد که فقر چندبعدی در مناطق شهری و روستایی ایران با کاهش مواجه بوده است که البته شدت این کاهش در مناطق روستایی به شکل قابلتوجهی بیشتر است. کاهش شدیدتر مقدار فقر در مناطق روستایی نسبت به مناطق شهری، بهواسطه تمام امکانات و تسهیلات زندگی است که در فاصله سالهای 1370 تا 1392 برای خانوارهای روستایی فراهمشده است. در سالهای پس از اتمام جنگ بسیاری از خانوارهای روستایی کشور دسترسی به برق یا آبلولهکشی و یا حمام مستقل در محل سکونت خود نداشتهاند. اما اقدامات انجامشده در بازه زمانی مزبور باعث شده است که این امکانات به سطح روستاها رفته و تسهیلات زندگی برای خانوارهای روستایی نیز فراهم شود. این در شرایطی است که تغییر مزبور در خانوارهای شهری چندان محسوس نبوده است؛ چراکه از ابتدای دوره نیز اغلب خانوارهای شهری به امکانات رفاهی موردبررسی دسترسی داشتهاند.
شمارهی مقاله: 1
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1397/5/30 | پذیرش: 1397/5/30 | انتشار: 1397/5/30