Bakhshipour M, Aghajani Mersa H, Kaldi A, Hosseini S A. (2019). The Pattern of Power Distribution in Family and Social Class of Married Women in Tehran. refahj. 19(74), 9-46. URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-2993-fa.html
بخشی پور مریم، آقاجانی مرساء حسین، کلدی علی رضا، حسینی سید عباس. الگوی توزیع قدرت در خانواده و طبقه اجتماعی زنان متأهل شهر تهران رفاه اجتماعی 1398; 19 (74) :46-9
مقدمه: آنتونی گیدنز در رابطه با اقتدار مذاکره شده در خانواده عقیده دارد «توسعه این نوع دموکراسی، دلالتهای مهمی برای پیشبرد دموکراسی همگانی دارد». دستیابی به جامعه سالم، در گرو سلامت خانواده و تحقق خانواده سالم، مشروط به داشتن رابطههای مطلوب اعضاء آن با یکدیگر است. ازاینرو سالمسازی روابط در خانواده، اثرات مثبتی جهت ایجاد رفاه انسانی و اجتماعی به دنبال خواهد داشت. پژوهش حاضر به بررسی رابطه الگوی توزیع قدرت در خانواده و طبقه اجتماعی زنان جهت داشتن خانواده و جامعه سالم میپردازد.
روش: روش تحقیق پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محققساخته است. جامعه آماری را زنان متأهل مناطق 1 و 19 شهر تهران تشکیل میدهند. دادههای تحقیق با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونهگیری خوشهای سهمیهای از 383 نفر جمعآوری شد.
یافتهها: نتایج تحقیق نشان میدهد که 46 درصد از خانوادههای معاصر، توزیع قدرت متقارن و 54 درصد از خانوادهها، توزیع قدرت نامتقارن مردمحور را تجربه میکنند. با بالارفتن طبقه اجتماعی زنان، افزایش مالکیت منابع ارزشمند و دستیابی به فرصتهای زندگی، توزیع قدرت در خانواده متقارنتر میشود؛ چنانچه زنان جامعه از منابع ارزشمندی چون تحصیلات، اشتغال، دارایی و درآمد برخوردار باشند و به فرصتهای زندگی زناشویی همانند ازدواج موفق، بهداشت و... دسترسی داشته باشند، توزیع قدرت در خانواده متقارنتر و دموکراتیکتر خواهد بود.
بحث: قدرت در خانواده معاصر، نیازمند توزیع متقارنتر و عادلانهتری است. در بسیاری از خانوادههای معاصر، اعمال تصمیمات از راه اجبار و خشونت صورت میپذیرد. بنیانهای ارزشی و هنجاری جامعه در رابطه با توزیع قدرت در خانواده معاصر و طبقه اجتماعی زنان جامعه، نیاز به بازنگری و نوسازی دارد. به جاست تا مدیران و مسؤولین جامعه در راستای داشتن خانوادههای سالم و جامعه سالم و بهمنظور توانمندسازی زنان جامعه بهعنوان نیمی از پیکره اجتماع، سیاستهایی اتخاذ کنند.