فرار از خانه از جمله رفتارهای ناسازگارانهای است که از کودکان و نوجوانان سر میزند و با توجه به پیآمدهای سوء آن یکی از آسیبهای خانوادگی و اجتماعی جامعه شناخته میشود. آسیبی که میتواند بهداشت روانی فرد و جامعه را تحت تأثیر قرار دهد. روند رو به افزایش آمار فرار دختران از خانه، نگرانی و هشدار صاحبنظران را به دنبال داشته است. نظر به اهمیت و نقش تعیینکننده سلامت جسمانی و روانی کودکان و نوجوانان هر جامعه در تأمین بقاء و آینده آن ملت، و نیز تأثیرات سوء این معضل در سلامت روانی نوجوانان، پژوهش حاضر به بررسی مهمترین عوامل زمینهساز فرار دختران نوجوان و روشن ساختن برخی از زوایای تربیتی و روانشناختی این معضل پرداخته است.
جامعه آماری این پژوهش، دختران فراری شهر شیراز در سال 1381 است و تعداد نمونه، 30 دختر فراری است که با روش نمونهگیری در دسترس از سه مرکز بحرانهای اجتماعی، مرکز بازپروری زنان و زندان بررسی و تحلیل شدهاند.
گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه و مصاحبه انجام گرفته و دادهها با استفاده از آزمون کای دو و محاسبه درصدی تحلیل شده است.
یافتههای پژوهش نشان میدهد که در فرار دختران از بین عوامل خانوادگی و اجتماعی، عامل خانواده نقش مهمتری از سایر عوامل داشته است؛ نیز عمدهترین علت از بین عوامل خانوادگی به ترتیب جدایی والدین، نابسامانیهای خانوادگی، اعتیاد یکی از والدین بهویژه پدر و سوء رفتار برادر بزرگتر با خواهران قلمداد شده است. جمعیت خانواده کمترین تأثیر را بر متغیر مستقل این پژوهش داشته است. جداول تهیه شده، تفکیک عوامل مختلف خانوادگی، اجتماعی و جمعیتشناختی، همچنین تأثیر هر یک از آنها را بر رفتار گریز از منزل این دختران نشان میدهد.
یافتههای این پژوهش و پژوهشهای همسو و نیز واقعیتهای مشهود جامعه برای مسئولان و دلسوزان جامعه میتواند هشدار برانگیز باشد. لذا پیشنهادهایی مطرح میشود: از جمله دعوت به رستاخیزی علیه فقر و اعتیاد در جامعه؛ دو عامل تباهی که به نوبه خود زمینهساز اختلافات خانوادگی و فروپاشی کانون خانوادهها است؛ دیگر توجه دادن خانوادهها به آسیبپذیری دختران نوجوان و بالا بردن آگاهیهای جامعه نسبت به نیازهای روحی و عاطفی آنان؛ و بالاخره برانگیختن حساسیتها نسبت به معضلی که تا چند سال پیش حتی در فرهنگ لغات این ملت معنا نداشت.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |