مقدمه: سرمایه اجتماعی از مهمترین مفاهیمی است که در چند دهه اخیر مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. در این راستا، محققان حوزه سلامت توجه ویژهای به مفهوم سرمایه اجتماعی داشتهاند. این مطالعه بر آن است با تحلیل نظری، مطالعات و پژوهشهای صورت گرفته درخصوص رابطه سرمایه اجتماعی و سلامت به چارچوب مفهومی دست یابد. بهطورکلی دو رویکرد در زمینه ارتباط بین این دو متغیر وجود دارد: رویکرد اول، استقلال مفهومی دو متغیر را مطرح میکند که معمولاً سرمایه اجتماعی بهعنوان متغیر مستقل و سلامت اجتماعی بهعنوان متغیر وابسته فرض شده است. و دیگری رویکرد تلفیق مفهومی که قائل به فضای مفهومی مشترکی برای این دو است.
مرور انتقادی: سه رویکرد متفاوت به سلامت اجتماعی وجود دارد. رویکرد تعیینکنندههای سلامت، سلامت اجتماعی جامعه و سلامت اجتماعی فردی. تعیینکنندههای سلامت در پی شناسایی و تعیین متغیرهایی است که شرایط و زمینههای اثرگذار بر سلامت اجتماعی را فراهم میکند. سلامت اجتماعی در سطح فردی فرایند درگیر شدن شهروندان در امور اجتماعی است. در واقع هر چه سطح درگیری و مشارکت اجتماعی شهروندان در جامعه بالاتر برود نه تنها سلامت اجتماعی فرد افزایش پیدا میکند بلکه این فرآیند، پیامدهایی دارد که شاخصهای سلامت اجتماعی جامعه را تقویت میکند. به عبارت دیگر میتوان گفت این سه رویکرد یک الگوی کامل سلامت اجتماعی است که از سطح راهبردی، سیاستگذاری، برنامهریزی، اجرا و حصول و ارزیابی نتیجه را در خود دارا میباشد. بنابراین به نظر میرسد برای ارزیابی دقیق و منصفانه از وضعیت سلامت اجتماعی یک کشور بهتر است به هر سه رویکرد بطور همزمان توجه شود.
بحث: افراد دارای پایگاه اجتماعی و اقتصادی یکسان ممکن است از سطح سرمایه اجتماعی متفاوتی برخوردار باشند. لذا ویژگیهای فردی و روانشناختی یکی از عوامل توضیحدهنده این تفاوت است. به عبارت دیگر سلامت اجتماعی با توجه به ذهنی بودن آن بهعنوان بعدی از سرمایه اجتماعی معرفی شده است که بیانگر پتانسیلهای شخصیتی فرد برای توسعه روابط است. دیدگاه تلفیقی در خصوص دو مفهوم سرمایه اجتماعی و سلامت اجتماعی دارای ابعاد روانشناختی است که در واقع همان ظرفیت شخصی افراد برای درگیر شدن در جامعه است
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |