دوره 15، شماره 56 - ( 6-1394 )                   جلد 15 شماره 56 صفحات 346-315 | برگشت به فهرست نسخه ها

Derakhshannia F, Rafiey H, Khankeh H, Eghlima M, Rahgozar M. (2015). Healthy Community as Conceptualized by Residents of Tehran City . refahj. 15(56), 315-346.
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-2082-fa.html
درخشان نیا فریبا، رفیعی حسن، خانکه حمیدرضا، اقلیما مصطفی، رهگذر مهدی. ویژگی های «جامعه سالم» بر اساس تجارب و ادراکات شهروندان تهرانی رفاه اجتماعی 1394; 15 (56) :346-315

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-2082-fa.html

مقدمه: به‌دلیل اهمیت موضوع سلامت اجتماعی و ضرورت دستیابی به شاخصها‌ی آن، پژوهشها‌ی متعددی در جهان صورت گرفته است که تعاریف موجود معمولاً براساس نظر متخصصین تبیین شده و کمتر به تجارب مردم عادی توجه شده و گاه از آن غفلت شده است. بنا به این ضرورت، مطالعه حاضر در پی صورت‌بندی تعریفی از سلامت اجتماعی براساس تجارب و ادراکات مردم است.

روش: با برگزاری 3 جلسه بحث گروهی متمرکز با حضور 22 نفر از شهروندان ساکن تهران همچنین با به‌کارگیری روش تحلیل محتوای کیفی، ویژگیها‌ و ابعاد جامعه سالم استخراج شد.

یافته‌ها‌: مطالعه حاضر، براساس تجارب و ادراکات شهروندان تهرانی، 14 ویژگی ذیل را برای جامعه سالم شناسایی و تبیین کرده است: انجام مناسب تکالیف توسط حکومت (در حوزه برنامه‌ریزی، رفاه اجتماعی، برقراری آزادیها‌ی دموکراتیک، حوزه قوانین و عدالت قضایی، شایسته‌سالاری، عدالت اجتماعی، برقراری امنیت اجتماعی)، سلامت ذهنی، روانی و معنوی، فرهنگ و ارزشها‌ی اجتماعی، خانواده سالم، پایین بودن مشکلات اجتماعی، سرمایه اجتماعی، امنیت اقتصادی، سلامت نظام آموزش ‌و پرورش، نشاط اجتماعی، محیط‌زیست سالم، امنیت سیاسی، بی‌طرفی حکومت در برابر عقاید مردم، سلامت جسمی و امنیت غذایی.

بحث: بخشی از تجارب و ادراکات مردم به‌عنوان ویژگیها‌ی جامعه سالم، اشتراکاتی با تجارب سایر کشورها دارد از جمله سلامت ذهنی، روانی و معنوی، محیط‌زیست سالم، سلامت جسمی، امنیت غذایی، سرمایه اجتماعی، پایین بودن مشکلات اجتماعی. اما تعدادی از مشخصات، ویژه جامعه ماست از جمله انجام مناسب تکالیف توسط حکومت (آزادیها‌ی دموکراتیک، عدالت قضایی، شایسته‌سالاری)، سلامت نظام آموزش‌ و پرورش و بی‌طرفی حکومت در برابر عقاید مردم.

دریافت: 1394/6/17 | پذیرش: 1394/6/17 | انتشار: 1394/6/17