چکیده: (3713 مشاهده)
طرح مساله: سازمانهای تأمین اجتماعی نقش عمدهای در تأمین مخارج درمان بیمه شدهها دارند. آمارهای موجود نشان میدهد که در ایران رشد متوسط سالانه سرانه این مخارج به قیمت جاری و ثابت به ترتیب 6/15 درصد و 3/2 درصد طی سالهای 1340 الی 1382 بوده است. مساله اصلی تحقیق حاضر، بررسی عوامل اقتصادی و جمعیتی و بهداشتی موثر بر این افزایش با رویکرد اقتصاد بیمه درمان میباشد.
روش: با استفاده از مبانی نظری بیمه درمان، متغیرهای واقعی تاثیرگذار بر هزینهها شناسایی شده و در قالب یک مدل هزینه از نوع گاب ـ داگلاس گنجانده شدهاند و با استفاده از آمارهای موجود و به روش OLS برآورد گردیده است.
یافتهها: یافتههای حاصل از الگوی بهکار رفته نشان میدهد که اطلاعات نامتقارن بین سازمان و بیمه شده در افزایش هزینه موثر است؛ القا تقاضا توسط عرضهکننده در افزایش هزینه موثر است؛ افزایش تعداد شهرهای بزرگ تاثیر زیاد بر افزایش هزینه دارد؛ شاخص قیمت بهداشت و درمان اثر مثبت و معنیداری بر هزینه دارد؛ بین هزینههای دولت در بخش بهداشت و درمان و هزینههای درمان سازمان رابطه مکملی حاکم است؛ و درآمد سرانه اثر مثبت روی هزینهها دارد.
نتایج: به منظورکاهش سرعت افزایش هزینهها، راهکار اصلی به کنترل در آوردن متغیرهای مذکور و به تبع آن کاهش اثرات آنها میباشد.
نوع مطالعه:
اصیل |
موضوع مقاله:
رفاه اجتماعی دریافت: 1394/6/7 | پذیرش: 1394/6/7 | انتشار: 1394/6/7
ارسال پیام به نویسنده مسئول