فقر یکی از عوامل مهم ایجاد سوءتغذیه و در عین حال یکی از عواقب آن است. به سخن دیگر، فقر سبب ایجاد سوءتغذیه و ناتوانی جسمی و ذهنی میشود که به نوبه خود فقر بیشتری را به دنبال خواهد داشت. با این حال نباید فراموش کرد که فقر تنها علت سوءتغذیه نیست و عوامل فرهنگی، اجتماعی و بهداشت و سلامت عمومی جامعه در ایجاد سوءتغذیه نقش دارند. در حال حاضر، گروههایی از جمعیت کشور ما دچار سوءتغذیه هستند. مسائل ناشی از کمغذایی عبارتند از: سوءتغذیه پروتئین ـ انرژی، کمخونی، فقر آهن، اختلالات ناشی از کمبود ید، کمبود روی، کلسیم، کمبود ویتامینهای A ، B2 و D. بخشهایی از جمعیت نیز از مشکلات ناشی از اضافه مصرف یا مصرف رژیم غذایی نامتعادل ـ چاقی، دیابت و بیماریهای قلب و عروق ـ رنج میبرند. گزارشهای موجود حاکی از آن است که حداقل 6 میلیون نفر از جمعیت کشور دچار پوکی استخوان هستند. شیوع کم خونی در کودکان زیر 2 سال کشور (40 درصد) قابل ملاحظه است. 11 درصد کودکان زیر 5 سال کشور دچار کموزنی متوسط و شدید و 15 درصد آنان دچار کوتاهقدی تغذیهای متوسط و شدید هستند. بسیاری از کشورهای دیگر جهان نیز دست به گریبان سوءتغذیه هستند. رهبران ممالک و سران دول جهان به دعوت سازمان خواربار و کشاورزی به منظور تشکیل «اجلاس جهانی سران در زمینه غذا» در نوامبر 1996 در شهر رم گرد آمدند و عنوان کردند که دسترسی به غذای سالم و مغذی، دریافت غذای کافی و ضرورتاً رهایی از گرسنگی حق هر فرد است و تاکید نمودند که ریشهکنی گرسنگی باید در کلیه کشورها در اولویت قرار گیرد. در سیاستها و برنامههای بهبود وضع تغذیه اولویت باید به گروههای محروم، آسیبپذیر و کمدرآمد داده شود و به رفاه تغذیهای به صورت پیش شرطی برای توسعه اقتصادی ـ اجتماعی نگریسته شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |