دوره 4، شماره 14 - ( زمستان 1383 )                   جلد 4 شماره 14 صفحات 249-233 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kaldi A, Akbari Kamrani A A, Foroghan M. (2005). Physical, Social & Mental Problems of Elderly in District 13 of Tehran. refahj. 4(14), 233-249.
URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-1902-fa.html
کلدی علیرضا، اکبری کامرانی احمدعلی، فروغان مهشید. مسائل و مشکلات جسمانی، اجتماعی و روانی سال‌مندان منطقه 13 تهران رفاه اجتماعی 1383; 4 (14) :249-233

URL: http://refahj.uswr.ac.ir/article-1-1902-fa.html

این تحقیق با عنوان «بررسی مسائل و مشکلات جسمانی، اجتماعی و روانی سال‌مندان منطقه 13 تهران» انجام شده است که در قالب مطالعات نیازسنجی سال‌مندان است. افراد 60 ساله و بیش‌تر 6/6 درصد, (6/4 میلیون نفر) از کل جمعیت کشور را تشکیل می‌دهند که حدود 000/500 نفر از آنان در تهران زندگی می‌کنند. هدف از این مطالعه، ارائه تصویری روشن از مشکلات جسمانی، روانی و اجتماعی سال‌مندان در تهران است. روش این پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی است. در این پژوهش از روش نمونه‌گیری تصادفی ساده استفاده شد. جامعه مطالعه شده، سال‌مندان بالاتر از 60 سال منطقه 13 تهران، و روش جمع‌آوری اطلاعات پرسش‌نامه بود. پرسش‌نامه‌ها در میان 300 نفر از سال‌مندان مراجعه‌کننده به «فرهنگ‌سرای سال‌مند», «خانه فرهنگ حافظیه» و «پارک پیروزی» توزیع شد و داده‌ها پس از جمع‌آوری با ابزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. نتایج این تحقیق نشان می‌دهد که 52 درصد جامعه تحت مطالعه مونث, 3/32 درصد بی‌سواد, 3 درصد مجرد هستند. 55 درصد از پاسخ‌گویان دارای مشکلات اقتصادی هستند، 6/25 درصد از آنان مشکل انجام فعالیت‌های روزانه (ADL) دارند، 21 درصد از شرایط جاری زندگی اظهار نارضایتی کرده‌اند، 3/27 درصد بیمه نیستند و 24 درصد دارای نوعی مشکل روانی هستند. در بحث نیاز سنجی می‌توان اظهار داشت سال‌مندان در تهران به ویژه زنان سال‌مند با مشکلات متعدد جسمانی، اجتماعی و روانی روبه‌رو هستند؛ به طوری‌که این مشکلات بر روی کیفیت زندگی آنان تأثیر می‌گذارد. این مطالعه نشان داد که برای برطرف کردن انواع مشکلات جسمانی، اجتماعی و روانی و نیز رفع نیازهای سال‌مندان، اقدامات سیستماتیک و برنامه‌ریزی شده لازم است تا زندگی بهتری برای سال‌مندان عزیز فراهم آید.

دریافت: 1394/6/4 | پذیرش: 1394/6/4 | انتشار: 1394/6/4